Träning för Marika / Vikten av beröm

Onsdag = Marikaträning, jippie! Danny har varit lite bortprioriterad när Esco har tävlat så vi hade inte hunnit träna så mycket sedan sist.

Idag låg fokus på att "leka fram" lite luft under magen på honom. Danny går gärna i sin takt och sitt tempo där han blir lite rakbent. Att rubba den takten är inte det lättaste! Fick rida massor av tempoväxlingar, trava i grundtempo --> samla så mycket jag kan --> rida fram igen.

Samma sak gjorde vi i galoppen, --> rida framåt, samla upp så mycket jag kan (kvicka ben!) och så fram igen. Några gånger i galoppen kändes det riktigt bra!

Dagens ledord var beröm och ha kul. Jag fick sitta och prata massor med honom i samlingarna "braaa, duuuktig, kom igen, smack smack, braaaaa". Kände mig först jättedum haha, men Marika uppmuntrade och jag förstår verkligen vad hon menar. Att börja samla sig ska vara något kul, inte ett jobbigt "måste" för Danny.

Ju mer han får höra att han är duktig, desto mer kommer han att anstränga sig för att få göra rätt och få mer beröm. Jag som har arbetat mycket med hundar vet verkligen vikten av att ge ett "braaaa", men med hästarna glöms det lätt bort!



När jag köpte Arras för nio år sedan sade ägaren att hon pratade mycket med Arras när hon red, jag hade däremot jätte, jätte svårt med det och tyckte det kändes väldigt onaturligt. Men idag så känns det mycket mer naturligt att berömma och "prata" lite mer under passet (inte så att jag sitter och pratar hela tiden) men som du säger, berömma mycket osv. :)



Jag tror också att det är väldigt viktigt!



/Maria




Kom ihåg mig?