Det här med försäkring

Jag står lite i ett dilemma. Planerar att höja livförsäkringen på Danny då jag helt enkelt konstaterat att han är värd ganska mycket mer pengar nu än vad han var när jag köpte honom. Nu går det i och för sig aldrig att hålla en häst försäkrad för det den egentligen är värd, för det skulle nog inte många ha råd med. Men, jag känner i alla fall att han borde stå med lite högre livförsäkring än han gör just nu. Jag har i dagsläget en månadspremie på drygt 1000 kr i månaden och då har jag ändå 10% rabatt för att han är röntgad utan anmärkning. 
 
Detta är alltså 12 000 kr om året, en ganska stor summa. Höjer jag liv blir det ännu dyrare. Diskuterade frågan med vännen Matilda och fick flera kloka råd. Eftersom hon likväl står med en tävlingshäst som aldrig skulle kunna försäkras i livförsäkring till det värdet den har (just för att premien skulle bli skyhög), måste man helt enkelt lösa det på något annat sätt. Hon rekommenderade att jag skulle lägga undan pengar varje månad istället, det vill säga öppna ett försäkringskonto. Då har jag alltså kvar hans livförsäkring som den ser ut idag, men lägger också undan pengar varje månad som endast får användas till en situation där olyckan är framme. Då får jag (förhoppningsvis) ut det han är livförsäkrad för - och kan lägga till det beloppet jag har sparat på försäkringskontot. 
 
För på ett vis kan jag känna att förhoppningsvis ska jag aldrig behöva stå i den situationen - och då är det dyrt att ha stått och betalat in rejäla pengar till försäkringsbolaget.
 
Hur skulle ni ha resonerat? Alla råd är väl värda!
 

Betalar ästan lika mycket om året jag också.. Men på något sätt känns det värt det. Även om jag hade behövt trippla själva försäkringsbeloppet som jag ändå bara får om han ramlar ihop på en sekund ungefär.. Däremot höjde jag veterinärkostanden eller så.. Men tycker det låter väldigt vettigt att ha ett sådant konto för då kan man ju iaf få tillbaka pengarna om inget händer. Till att isåfall köpa en till stjärna eller så ;) Sjukt vad man betalar för våra små liv.. Tänk om man hade lagt lika mycket på sin egna försäkring ;)

Ett bra sparande med ränta låter mycket förnuftigare än att försäkra upp honom.

Att livförsäkra en häst för 100.000 eller mer känns nästan inte försvarbart- då har man genom sin premie betalat hästen EN GÅNG TILL på bara några år.

För mig är det viktigaste att ha en rejäl veterinärvårdsförsäkring som ersätter så mycket som möjligt- det var guld värt när jag fick buköppna en häst för 60.000.

Nuvarande hästen gick omkull och fick ett förhållandevis litet sår- det krävdes ändå 13 veterinärbesök och mängder av förbrukningsmaterial mm (total kostnad för allt ca 30.000) så det springer lätt upp i stora summor.

Har min ponny livförsäkrad för det jag köpte henne för och sen har jag en rätt hög vet-försäkring istället! Dock låter det som en klok ide att öppna ett sånt konto!

det var faktiskt något av det smartaste jag hört! då sparar du samtidigt till "nästa häst" om det är så att han går skadefri i hela sitt liv!

Mina är ganska lågt livförsäkrade, har istället en hög veterinärvårdsförsäkring och den var jag glad för när Calle fick spiken i hasen i våras...
Det kostar så otroligt mycket i försäkring att det nästan är bättre att ha ett "livkonto" vid sidan av..

Jag har våra hästar försäkrade i inköpspriset och tänker inte höja upp om nu DN skulle bli en stjärna. Räknar helt krasst med att få börja om igen om det skulle bli så illa. Försäkringskonto+en vet.vårdförsäkring med extra allt tror jag är en bra idé.

Jag har ungefär samma årsdilemma, något högre premie. Valde att lägga livet strax under röntgen nivån då hans plåtar (trots ua) var för gamla från det att han importerades. Men istället valt att ha en högre "användbarhets" nivå, så skulle han gå sönder och inte kunna brukas för svårdressyr på St Georg nivå som är mitt syfte så får jag mer. Samtidigt har vi även fullt veterinärvård och även ambulans inkluderat då jag inte har någon transport. Men jag tillhör den skaran som *peppar peppar* aldrig behövt använda försäkringen utan har en bonus på 10% tack vare skadefrihet vilket gör att man känner sig aningens bitter över att betala dessa summor.
Det är dock en bra bit kvar tills man har "betalat sin häst en gång till" som Birgitta skrev ovan. Så jag tycker att förslaget om ett "backup"konto låter som en alldeles strålande idé!

Sätt igång så man kan se allas bloggadresser igen! Supertråkigt nu ju! Mvh/ har ingen egen blogg :-)

Svar: Det är fortfarande lite jobb kvar med detaljer på bloggen, men går att se bloggadresser just nu måste du hålla musen över namnet på den som skrivit kommentaren!
Frida Hallgren

Jag tycker att ett bra alternativ är att ha hög vet.vård och en "A2:a" i livvärde. Vilket ju i praktiken blir att jag har råd att behandla och "fixa" hästen och får ut fulla livförsäkringen om den får en akut skada/sjukdom, fraktur, kolik etc och måste tas bort. Men inte får ut någon livförsäkring om den rids sönder, får förslitningsskador eller liknande. Helt enkelt skippar användbarhetsförsäkringen.

En livförsäkring med användbarhetsskydd(alltså bara livdelen, inte vet.vård inräknat) brukar kosta i premie per år dryga 10% av försäkringsbeloppet.

Ett tips till dig och alla andra som har Folksam är att om man inte har 10% genom röntgen (den gäller väl förresten endast ett år iaf hos Folksam?) är att bli medlem i ASVT, det gjorde jag.

Betalar 400:- till ASVT, men sparar in typ 2000:- på det.

Jag har min högt försäkrad och betalar multum, resonemanget nu är att ha den högt medan jag pluggar eftersom att jag medan jag pluggar aldrig skulle lyckas skrapa fram så pass mycket pengar som jag vill lägga på en häst vid ett köp.

Men snart har jag pluggat klart, bor dessutom nu på egen gård vilket jag inbillar mig minskar olycksrisken så i framtiden öppnar jag upp ett bra konto och börjar spara på en egen livförsäkring!

Jag kanske inte ens vill ha en till häst om något skulle hända mitt stora hjärta..

Det sjuka är att ponnyn inte kostar mer än ett par vantar i månaden... Känns surt liksom..

Har inte alls mycket livförsäkring, knappt inköpspriset. Dock har jag relativt hög veterinärvård och även tilläggs försäkring för buköppning, något jag var VÄLDIGT glad för i våras när min behövde buköppnas. Om du inte har den, borde du verkligen lägga till den, kostar 200 kr har jag för mig och man kan få ut upp till 50 000 kr på den. Dock används dessa pengar när hela vet.vårdförsäkringen har gått i taket så om man har 100 000 eller mer där lär den aldrig bli aktuell, men annars VÄLDIGT bra att ha.

Eget konto! Jag har bara vet vård på mina 2 sen eget konto bredvid. Dom är ändå värda kring 100000:- st. Lönlöst att kasta så mkt pengar i sjön!

En nackdel med att spara på eget konto är om du någon gång vill sälja. Många köpare vill ha hästarna försäkrade i A1 och det kan ju ibland bli problem om man vill försäkra upp. Minsta problem så blir det ofta reservation.

Jag betalar dubbelt så mycket som dig per år. 2321kr i månaden. Sjuuuuuuukt! Men då har jag Hugo försäkrad nästan för det jag köpte honom. Och rekommendationer är att man har hästen full försäkrad i ett år efter köp. För är det fel på hästen borde det rimligen ha visat sig inom ett år. Så i juni ska jag sänka. Ett annat tips för oss unga att få rabatt är att gå med som plusmedlem i ASVH. Kostar 500 om året eller vad det var och får 10% på årspremien! Smart! Däremot är försäkringsbolag riktigt jävla sluga och äckliga att ha och göra med ibland. Speciellt agria tyvärr. Men det gäller att bråka tillbaka med dem om de börjar bråka med dig för ofta ändrar de sig om de får motstånd. Jag gillar inte försäkringsbolag utan ska sänka försäkringen i juni och börja spara. Ett tips på bra sparande är nordax. 3% ränta och insättningsgaranti! Kram!

Jag har slopat försäkringar helt, dels för att min man är veterinär. Vi har flera hästar och det blir helt enkelt för stora utgifter. Vet.vården har vi ju delvis till "grossistpris" och ev operationer och sjukhusvistelse har vi räknat med att klara. Om det skulle bli så illa att hela stallet behöver buköppnas får vi helt enkelt ta ett lån.
Livdelen känns ännu mindre ekonomiskt försvarbar, om det inte vore för att ev. köpare ofta vill ha den.
Har du inga planer på att sälja det närmaste åren låter det som en utmärkt ide att lämna det som det är och öppna ett konto.

Alltså vad glad jag blir över det här inlägget. Jag har suttit senaste veckan och haft ångest över min försäkring och hur dyrt det är, så det var underbart att läsa om hur andra gör och få lite tips :) Så tack Frida och alla!

Min dyra fyraårig (235'000 kr) är endast veterinärförsäkrad. Det är orimligt att ha livförsäkringen så högt, så sparar undan i ett konto varje månad istället. Är försäkrad fullt ut, högst på allt med lägst självrisk, utan rörligt för 5000 kr/år i Sveland.

Jag har min försäkrad i agria och fick tipset att a1 försäkra en del och a2 försäkra en annan del.
Tanken var först att försäkra han till 100.000 kr A1 men eftersom de vill ha ca 20.000 om året så blev det ist a1 70.000 och a2 30.000. Det betyder alltså att om han faller platt och dör av ex ett brutet ben i hagen eller liknande, så täcket båda delarna och jag får ut 100.000, men om han får en skada som behandlas i ett halvår eller liknande, så får jag bara ut 70.000kr.
Har nu en premie på ca 12-1300 i mån, minns inte riktigt.
I premien ingår vetförsäkringen som är maxbelopp vilket är 120.000 tror jag.

Min förrförra häst var försäkrad för 100.000 och det kostade mig ca 2500 kr/månad. Alldeles för mkt pengar. Min lilla arab kostar ca 1000 kr/månad och bara det är mycket tycker jag :/

Fin och trevlig blogg! Vilken kamera använde du till den här bilden/vilken kamera har du? :)

Svar: Jag har en Nikon D5000!
Frida Hallgren




Kom ihåg mig?