Lädervård

Ett helt inlägg fullt av putsrutiner blir det nu! Många har undrat hur jag sköter min läderutrustning och jag tänkte gå igenom allting, pryl för pryl.
 
Vi börjar med det viktigaste! Min fina Childericsadel, sprillans ny och därmed pedantskött. Efter varje ridpass torkar jag av den med en trasa om det blivit något dammlager eller stänkt upp någon lerfläck. Sedan använder jag en svamp och putsar den noggrant med Childerics sadeltvål. Hela sadeln putsas! Är framförallt noga med sitsen, kåporna och stropparna. Därefter sätter jag på sadelskyddet som alltid är på när sadeln inte används. Samma procedur sker med sadelgjorden som även den putsas till nyskick efter att jag har använt den. Både sadel och sadelgjord putsas alltså nästan varje dag (dock inte om jag bara ridit ut). Ungefär en gång om året ska även sadel/sadelgjord oljas in (eller vid behov) och detta görs även det med Childerics produkter.
 
Jag rekommenderar att man använder sig av produkter som kommer från samma tillverkare som sadeln är gjord av. På det viset vet man att det är anpassat för lädret!
 
 
Sedan har vi nästa på listan och det är ridstövlarna. Dom brukar jag bara borsta av med en borste på foten, torka av skaftet med en trasa och sedan ställa ner dom i stövelväskan. Vid behov putsar jag dom med ofärgad skokräm. När jag hade svarta stövlar var jag mer noggrann men dom bruna är snyggare lite matta. Dom svarta jag har är ju lackade, så dom behöver inte heller så mycket skötsel numera. 
 
Sedan har vi träns/kandar. Dessa putsas efter varje användning och jag har även ett speciellt sätt som jag hänger upp dom på när dom är "putsade och klara". Jag brukar börja med att skölja av betten så att dom är rena och sedan tar jag fram min bästa vän babyservetten. Eftersom jag har vitfodrade nosgrimmor blir dom lätt smutsiga efter ett svettigt ridpass, men mer pedant än mig finner ni inte i detta fall. Jag gör ren varenda prick på den vita fodringen efter varje ridpass, så insidan ser ut som ny även på kandaret som jag har haft ett tag. Där använder jag babyservetter och gnuggar! Det brukar lossna lätt eftersom jag gör det varje gång. Har Danny blivit så svettig att han skummat ner tränset drar jag av det ordentligt med en babyservett eller trasa innan jag putsar det.
 
Använder mig sedan av något vanligt läderfett som gör lädret mjukt, har några olika sorter. Putsar av alla delar utom nosgrimman eftersom dem är lackad på både mitt träns och kandar. Den lackade delen drar jag bara av med babyservetten, dem är glansig och snygg av sig själv.
 
 

Vart köper man childerics läderprodukter?

Har du sett nya bootsen på hööks? passar nog dig, Lackade med ludd :) ska själv köpa!!

Svar: Såg bootsen nu, tack för tipset! Har dock lite delade meningar om lackboots... Hm inte riktigt bestämt än om jag tycker att det är snyggt eller ej. Man köper childeric-produkterna via Ellen eller Carro, skicka ett mail till mig så kan jag ge dig telefonnumrerna. [email protected]
Frida Hallgren

Ida

Sådana produkter skulle jag vilja ha. Hur mycket kostar de? Och vad använder du för olja när du oljar in sadel och grejor?

Svar: Haha det står ju i inlägget... Childerics olja. Maila mig för info om hur man köper Childerics produkter! [email protected]
Frida Hallgren

Jag hade inte vågat putsa min sadel så mycket! Torka av - ja men använda återfettande - nej, skulle vara livrädd att skinnet i sitsen skulle börja rynka sig. Har sett många sadlar både svindyra och billiga som fått veck på sitsen av för mycket puts. :)

Svar: Jag använder inte fett till sadeln alls, det är glycerintvål.
Frida Hallgren

Om det tar slut kan du ta paraffinolja, läser du på ettiketten så står det paraffinolja, det står det iaf på våra childricprodukter, eler ja, oljan iaf ;)

När jag köpte en ny childeric av Ellen sa hon att man inte skulle putsa den varje dag. Hon sa att det var lagom med en gång i veckan:))

Ok, ja det är ju snällare även om glycerintvål också innehåller mjukgörande ämnen :)

Hur orkar du vara så pedantisk? :O Putsa tränset/kandaret varje dag!? Själv gör jag det nog bara för tävling :P

IDA

Ett tips är att använda en enkel skoputs till stövlarna / tränsen för att få extra glans. Jag använder mig av "Boston quick shine" som är liten och smidig! :) Finns att köpa i skobutiker och har även sett de på ica maxi. (http://img-1.fruugo.com/product/3/80/4170803_max.jpg)

L

Vad kul att du tar hand om grejerna så bra! Jag tycker att jag är rätt petig, och då rengör och putsar jag bara grejerna 1-2 ggr/vecka, och borstar av sadelgjord och torkar av benskydd efter de flesta ridpass. Tycker att det är kul att vårda sakerna. :)

Hur knäpper du ihop tränset när du hänger upp det :-D. Det är lite kul att se hur olika folk gör ... vissa snurrar käkremmen ... andra snokremmen ...

Den här varianten har jag aldrig sett :-D
http://betforbloggen.files.wordpress.com/2012/05/20120501-194412.jpg?w=584

Ida

Haha ja , det gjorde de! och jag missade de helt då tydligen :p mailar dig nu




Kom ihåg mig?