Vildhäst

Jaha idag var vi tillbaka till förra vinterns dilemma - springandet i hagen. Nu menar jag inte att han plötsligt, idag började springa igen - nej det har han allt gjort hela hösten. Men idag sattes brodden på i alla fyra hovar vilket ökar skaderisken rejält, trots alla benskydd. Is och halka är även det bidragande orsaker till den ökade skaderisken under vinterhalvåret.
 
Problemet ligger egentligen i att Dannys hage gränsar till ridskolehästarnas hagar. Eftersom ridskolan har systemet att ridskolehästarna släpps in lösa (genom begränsande trådar givetvis) och sedan hittar till sina boxar själva kan det ske att det ibland blir full galopp hem den lilla biten till stallet, ibland lugn skritt. Enligt stallpersonalen är Danny oftast lugn när dom springer förbi - men ibland gör han som han gjorde idag. Han exploderar och kör sitt race i hagen - förståeligt när det galopperar förbi hästar på andra sidan tråden. Med brodd och vinterunderlag i hagen är jag inte sugen på att han ska fortsätta på det viset.
 
Ni kanske tänker, byt hage? Om det vore så enkelt. Det finns helt enkelt inte sådär jättemånga hagar och dom bästa är givetvis tagna. Sedan går ju Danny själv i hage vilket leder till att han får ta dom mindre hagarna som "blir över". Nu har han dock gått i en stor hage hela sommaren och hösten och det vore synd att byta ner sig och ställa honom i sjukhage igen. Därför ser jag gärna en lösning när han går kvar i sin nuvarande stora hage.
 
Har därför bestämt att han ska få börja gå in innan ridskolehästarna går in, som förra året. Detta innebär såklart att han kommer in lite tidigare än dom andra privathästarna - men jag känner att han hellre får gå ute i en stor hage på dagen men komma in något tidigare, än att gå i en liten sjukhage längre bort och gå in med dom andra.
 
Svårt val men jag tror att det blir bra såhär.
N

Du vet vad som passar dig och din häst :)

Jag hade gjort samma sak, låtit han gå in med ridskolehästarna!

Låter klokt! Så onödigt att han ska skada sig!! Dessutom blir det ju snart mörkt, kallt och ruggigt så han vill säkert in lite tidigare ändå:) kan personalen ta in honom innan då, tänkte att du kanske jobbar ibland vid den tiden?

Det låter klokt tycker jag. Om det inte finns någon sävlig typ han kan få byta hage med?

Blir han likadan om han går med sällskap?

Svar: Det har ingen betydelse eftersom han ska fortsätta gå ensam i hage.
Frida Hallgren

Skaderisken ökar väldigt mycket när brodden måste i, men den ökar ju dubbelt så mycket när du kör i fyra brodd i varje. Vet faktiskt igen tävlingsryttare jag känner som ens skulle tänka tanken att sätta i fyra brodd runt om.. Och inte har någon av dom halkat för det under alla år:)

Svar: Haha var läser du att han har fyra brodd i runt om?
Frida Hallgren

Tycker den där hästen ska få börja bli häst. Hästar är flockdjur och behöver ha den kontakten med andra hästar för att få sitt liv tillfredställt, tex klia på varandra. Räcker ju med en hagkompis och det brukar aldrig vara några problem så länge dom bara är två stycken.
Annars fin och bra blogg!

Får man fråga varför du har Danny ensam i en hage? Absolut inget dömande, mest bara nyfiken på hur du tänker om det.

Svar: På grund av skaderisken då han kasterades sent (5 år) och inte har gått med någon sedan dess. Han har inget hingstbeteende vid hantering men jag är hemskt osäker på vad som skulle hända vid ett ihopsläpp.
Frida Hallgren

Ja...det är lätt att tycka "låt hästen vara häst" när man ger råd åt ANDRA...

Jag har också valt att ha min fina, dyra, tävlingshäst ensam i hage- anser det helt enkelt inte vara värt risken att släppa ihop honom med någon annan.

Jag vill kunna träna och tävla- hagvistelsen är riskfylld även för en häst som går ensam men ökar ju fler hästar man sätter ihop.

Sedan tror jag ingen hade velat släppa ihop sin häst med min oavsett- han jagade sin egen mor så hon fick en kronisk hälta och har även jagat ut sin bror ur hagen mer än en gång.

Att ha hästen ute mycket är viktigt tycker jag men inte till vilket pris som helst.

Jag har till och med valt bort större slipprig gräshage (med endast enstaka grässtrån)mot mindre grushage- också för att minska skaderisken.

Fråga: hur mycket skiljer det i tid mellan nuvarande intag och det tidigare intaget som du planerar?

När släpps hästarna ut och när tas de in?

Svar: Det skiljer sig egentligen inte speciellt mycket. Oftast börjas intag av privathästarna strax efter ridskolans insläpp - så säg mellan 30 minuter och 1 timme kortare hagvistelse för Danny i så fall. Privathästarna går ut 07.30 och in cirka 15.00
Frida Hallgren

Vi har likadant på ridskolan och det är flera privathästar som får gå in innan lektionshästarna far förbi, vissa blir ju helt sjövilda och slutar aldrig springa om de väl börjar och då tycker jag inte alls det är någon dum idé :) Jag skulle gjort likadant med min ena för han slår bara av och skenar runt i hagen över stock och sten och genom träd typ. Medans de andra två blir aldrig så blockade och har mer koll på sina ben :) Det känner man ju själv! :)

oj ursäkta läste i alla fyra hålen istället för alla fyra hovar.. tänkte bara tipsa dig att det funkar lika bra med bara två i såfall. Men det vet du ju såklart:)

Varför inte 4 brodd runt om? :)

Jag hade kunnat ta ställning till resonemanget bättre om det inte vore att du väl oftast för att inte säga alltid rider på dagtid ? Hur mkt tid ute har han då i det sammanhanget , och hur mkt står han på box ?
Sen förstår jag självklart hur rädd man är för skador med en lite dyrare häst men du blir verkligen extrem i din noja . Han är inte gjord för att stå parkerad i hagen i alla sammanhang . Han har skydd överallt och drar han några brallar där han går ensam i sin platta hage med alla skydd så skulle jag säga att skaderisken nog är extremt marginell för att inte säga näst intill helt osannolik .

En häst blir oftast lugnare av att få vara häst och gå med sällskap. jag har själv varit med om många fina hästar och sent kastrerade valacker där det gått UTMÄRKT att släppa ihop dem. Man måste bara våga. Du har beskrivit honom som väldigt explosiv och en häst blir faktiskt lugnare om den får komma till ro med en hagkompis, både mentalt och vid sådana tillfällen. Om inte annat är det naturligt för hästen, och jag skulle absolut passa på att prova. Jag menar, ta detta rätt, han är ingen GP-häst just NU. Han har inte den utbildningen i kroppen och det värdet. Så då är det bättre att prova nu än om några år. Plockar man av skor bak brukar allvaröligare skador ,mycket sällan uppstå. Då är risken större att hästen skadar sig själv i hagen av stress eller understimulans.

Måste först bara säga att jag älskar din blogg och du verkar vara en sådan trevlig och snäll tjej!

Läste i någon kommentar ovan att han går själv och varför du har honom själv, har du aldrig funderat på att testa släppa ihop honom med någon? Önskar du inte ibland att han hade sällskap? Bara nyfiken fråga och inte dömande på något sätt då vi själva har hästar hemma som går själva :)

Förstår inte hur "hag-vistelser" är en sådan nagel i ögat att skapa diskussion jämt.
Den dagen folk hostar upp 200 000 kr och mer, försäkrar denna och "brukar" sina hästar kanske de får upp ögonen för verklighetens sporthästar.
Du känner din häst bäst och du är myndig/vuxen nog att ta beslutet, jag håller med dig till fullo och förstår ditt resonemang. =)

Det är ganska intressant hur stor skillnad det kan vara på människors syn på hästhållning och framför allt hagvistelse! För mig är hagen ett ställe där hästarna ska hopppa runt och ha kul! :)
Sen förstår jag inte grejen med att inte brodda 4 per hov? det måste ju bli en väldigt konstig vinkel på hovbenet?

Visserligen har vi våra hästar ihop, men jag hade inte tvekat att skilja dem åt om de hade bråkat och sprungit för mycket. Någon häst i vårt stall har egen hage eftersom hon slåss i ren rädsla. Hon verkar väldigt nöjd med denna lösning.
Klar att Danny ska gå in innan "flocken". Blir ju jättestressande att se allla andra rusa förbi och inte kunna följa med. Du får väl ta en liten kvällspromenad i stället om han verkar rastlös.

Det var jag som var anonym!

Själv hostade jag upp massor av pengar och köpte min drömhäst, men hon blir tokig utan kompisar så hon får helt enkelt gå med en d-ponny valack. Går hon själv blir hon nästan deprimerad och jätte jobbig att hantera! Hon älskar att stå och klias med andra hästar :D dock får hon bara gå med en kompis och i början hade hon skydd runt om men hon får skav av minsta lilla tyvärr... Hon går själv när hon brunstar dock, annars gör valacken över med henne eftersom hon inte säger ifrån då... ;) hon är mycket lättare att hantera när hon är med kompisar också :) jag förstår dig ändå att du har danny själv i en hage för jag skulle inte vilja att min häst blir skadad, däremot kAnske det finns någon menlös shettis som vill bli hans vän någon gång i livet? ;) vem vet, du sköter ändå danny exemplarisk och han verkar trivas. You go girl!

Förstår totalt! Då min häst är den många fruktar med att släppa ihop med, hon är extremt hög i rang och är inte rädd för att skada andra dock finns det endast en hon kan gå med och det är hennes syster. Det är inte kul att vara orsaken till att någon annan häst blir skadad heller!

Jamen, det blir väl en superbra lösning! :) Bara de får komma ut några timmar iaf tycker jag, då brukar de vara ganska nöjda att få komma in. Jag anpassar mig helt efter väder o vind med hästarna. Är det fint är de ute 6-16 nu när det blir mörkt. Är det pissregn o blåst så kommer de in redan vid lunch (då har de ändå varit ute 5-6 timmar) o tänk, ingen av dem har dött av det ;) Kör ditt rejs! :)

Mia

Folk verkar ha fått pippi på att hästar ska gå i flock? Det funkar faktiskt inte alltid. Danny verkar trivas och mina hästar går isär för att de slåss annars (ena tagen sent som hingst). Naturligt funkar det, men i leriga små-hagar funkar det ju Inge vidare. Snygg han blivit förresten!

Alla får väl göra som dom själva vill!? Bara hästarna trivs och verkar nöjda så är det ju bara bra. Min häst har tillsammans med en kompis och är ute ca 5-6 timmar om dagen, ibland kortare och han mår prima! Han kommer gå ute ännu mindre sen när det blir kallt och äckligt. Tror inte på att våra ridhästar ska vara ute i ur och skur "bara för att dom är hästar". Nä, bara hästarna är välmående och trivs med sina rutiner tycker jag man får bestämma själv. Alla hästägare och hästar är olika :)

Fast det är ändå riktigt problematiskt i fråga om noja och att normal hagvistelse innebär att hösten ska stå
Parkerad och äta ur en Hö hög i syfte att inte röra sig .

Men visst - har man referens att tidigare haft häst som. Aldrig går i hage och ändå är skadad .
Det jag vill säga är att Nojan är extrem . Och skaderisken under Dannys mkt skyddade restrikerade förhållanden är minimal .
Funkar han med så mkt tid på box ? Inga stereotypa beteenden så som vävning tex ?

Zandra, pengar har inget med saken att göra, vilket tramsigt argument.

Man får göra precis som man vill men jag tycker man ska vara medveten om vad man väljer. Att hästen "verkar glad" betyder inte att situationen är optimal för hästen. Överlag rör sig våra hästar för lite på sig vilket de vanligaste skadorna och sjukdomarna är ett tydligt tecken på.

L

Intressant att se hur olika syn på hagvistelsen folk kan ha. :)

I vårt stall är hästarna ute ca 8.30-16.30 (på somrarna ca 8.30-17.30). De går i stora och lite kuperade gräs/skogshagar, har vare sig benskydd eller boots och går tillsammans (tre stycken för tillfället). På vintern har alla fyra broddar på varje hov. De har aldrig kommit in med en skråma från hagen. En av hästarna är en tävlingshäst kan nämnas.

Jag har turen att stå i ett stall med enbart 6 valacker och ingenting annat, alla är låga i rang och funkar väldigt bra ihop, men alla har inte den turen att ha hästar som funkar ihop då är det att föredra att ha dom själva, för alla hästars skull och för den som ska fodra eller ta in/släppa ut (och komma emellan hästarna) stå på dig i ditt beslut :)!

Min unghäst är 6 år och hon är inte den billigaste hästen om jag ska säga det så. Hon har råkat ut för mycket små sår i hagen men det har aldrig skrämt mig för att ha hon tillsammans med tre andra kompisar. Såren läker på några dagar och sedan kan man rida igen. Hur dyr hon än skulle vara, skulle jag aldrig sätta henne ensam i en liten hage bara för att jag är rädd för skador. Du lär ju se om några år då du inte kan ha kvar Danny för att han säkert blir tokig i ridningen eller deprimerad och oengagerad just för att det enda som händer i hans liv är, box och ridning. Han är dessutom ung och då spelar det absolut större roll att han får leka av sig och ha sällskap. Dessutom måste du fara ut och låta honom springa av sig i skogen mer, speciellt då han aldrig får göra det i hage.

Vet att du sällan tar åt dig av kommentarer och andras åsikter men jag hoppas och tror att du ändå får en liten tankeställare när du får sådanna kommentarer. Tänk om snälla du, för Dannys skull!

Svar: Danny går inte i någon liten hage så du behöver inte oroa dig. I övrigt kunde jag inte hålla med dig mindre. Danny går i stor hage, han rids ute i skogen, han promeneras utomhus på eftermiddagarna och han tränas aktivt - knappast att liv man blir deprimerad av.
Frida Hallgren

Ni är många som refererar till att era hästar är dyra och att gemene man borde fatta att så dyra hästar är man rädd om och släpper inte hur som helst i hage.
NÄR blev det ok att låta pengar vara ett argument för att hålla häst på ett undermåligt sätt?
Hästar är gjorda för utevistelse och rörelse, där inkluderas livsglädje (bock och brall).
Om du nu eftersträvar en levnadsglad och hållbar häst så gör du dig själv en björntjänst genom att ha den på box större delen av dygnet.
Jag har både tävlingshästar i varierande klass och avelsdjur/unghästar. Tävlingshästarna både dyra och arbetande, skulle inte falla mig in att ha dem på box så mkt. En av de som är i farten och tävlas Msv/Georg. Han går, hör och häpna, på lösdrift (!) tillsammans med busiga unghingstar. Fullt broddad med fyra brodd runt om (vem fan släpper ut hästar på vinterunderlag utan rejält grepp?? DET är djurplågeri!!).
Han har inte varit skadad en dag i sitt liv.
Sluta gömma er bakom att ni har dyra hästar som faktiskt "används". Så stroppigt mot andra, som att deras hästar inte används bara för att de mullar i skogen...
Nä, tävlingshästar (även svindyra sådana) är också hästar som har samma behov som mullehästen.

Jenny: Om jag ska svara för egen del så instämmer jag i att även dyra hästar har behov av att komma ut i hage- ABSOLUT.

Att jag tog upp priset (dyr häst) beror på det "enkla" faktum att, och det kan vi tycka vad vi vill om, så är det så att i alla fall JAG bara har råd att kanske köpa en riktigt dyr häst i mitt liv.

Så händer det denna dyra häst något så kan jag inte köpa en likvärdig vilket jag hade kunnat med en mycket billigare häst.

Och hur hemskt det kanske än låter så ja, jag är mer rädd om den häst jag inte kan ersätta än den som jag lätt kan byta ut mot en likvärdig.

Hellre en lite större hage och kortare tid än mindre och längre tid resonerar jag! Tycker de låter som att era hästar har mycket hagtid om man jämför med många andra. Min häst går också själv, men det är för att han är rädd för andra hästar = skaderisk, och den risken vill jag inte ta, trots att det inte är ngn dyr häst. Jag tycker du gör rätt Frida!

stackars häst :(

"Stackars häst", "Låt hästen få vara häst", "Tänk om för Dannys skull". Det är ju nästan skrattretande vad människor kommenterar.
Visst jag kan förstår till viss del hur några tänker, MEN man måste väl anpassa allt till hästen? Hur kan folk som kommenterar veta vad som är bäst för Danny? Alla hästar kan inte vara ute i 12 timmar varje dag, för det är individuellt för varje häst. Passar det alla hästar att rida på samma bett, ha samma sadel eller rida på samma sätt, o.s.v?
Tror vi alla kan enas om ett svar på den frågan.
Tittar vi på världsryttarna och deras hästar så är det många av hästarna som inte ens få gå i en hage på dagarna av vissa omständigheter. Men dom hästarna är ute och promeneras flera gånger varje dag. Tror inte dom lider särskilt mycket, eller ser det ut som topphästarna mår dåligt när man ser dom inne på banan?
Nej precis.
Är helt säker på att Frida känner Danny bäst och är mån om hans bästa och vet vad han mår bra av!

Keep going Frida och skit i alla andra som tror att dom känner din häst bättre än dig! ;)

hahahah kan inte annat än skratta åt detta :P alla människor som lägger sig i, Danny har det sKITBRA, det ser vemsomhelst som läser bloggen. herregud varför ska man ens starta en sån disskussion om detta..

Jag förstår dig Frida, klart att man är rädd om sin häst. Min förra häst gjorde jag likadant med, hade iofs gärna haft henne med en kompis men det fanns ingen att tillgå i det stallet. Men hon lyckades skada sig så allvarligt att hon nu är triangelmärkt, trots att hon gick ensam. Nu har jag insett att det inte går att gardera sig och att vad som helst kan hända. Min nya treåring går i ganska kuperad hage med tre andra valacker, i början hade han små sår titt som tätt och ett större som han själv orsakat men nu ingenting och han har lärt sig att hålla ordning på benen. Men det ska tilläggas att han är uppväxt i flock och är väldigt duktig på att gå undan för de andra hästarna. Så jag var inte så orolig när vi släppte ihop dem och nu är jag aldrig orolig för att han ska bli skadad av de andra hästarna eftersom jag har sett hur de fungerar och har aldrig sett nån sparkas i den hagen, de har en fungerande rangordning! Jag resonerar nu som så att om han överlever den här hagen kommer jag få en starkare och mer hållbar häst som har lärt sig att hålla ordning på fötterna! Men jag förstår hur du tänker för det finns ju inget tråkigare än när hästen är skadad... Jag tycker att man ska försöka ha sällskap till hästen men ibland går det inte och så länge hästen mår bra i övrigt så ser jag inget fel med det.

Mina hästar går ute tillsammans från 7-ca 17.30 på vintern. Ute dygnet runt på sommaren. Det är en hästhållning jag är stolt över och tror det är bra för hästarnas skull. Alla har olika syn på det där med hagen och det är knappast något jag kan ändra på. Tycker man ska ge alla hästar chansen att få gå med sällskap, fungerar det är det en annan sak men det kan man omöjligt veta utan att ha testat. Hästar är vanedjur så det är klart dom blir otåliga ute om man plötsligt låter dom gå ute längre än vad dom är vana vid. Anser därför att det bara är ett dåligt argument att säga att hästen blir otålig efter några timmar ute för det beror ju på vad man vant den vid :-)

Jag brukar sällan kommentera bloggar, men när jag läser alla kommentarer här så måste jag bara göra ett litet inlägg. Alla som kritiserar valen Frida gör, har ni testat själva? Det har jag. Jag har själv en benhård inställning att hästar ska vara hästar, dvs. jag håller stenhårt på att de ska ha så mycket hagvistelse som möjligt och det tillsammans med minst en hästkompis i hagen. Jag köpte min häst dyrt (enligt en vanlig människa som jag). Jag köpte den för att träna och tävla. Jag har haft den med hagkompisar varje dag sen jag fick hem den och jag har haft den ute så mycket det bara går. Jag har än idag inte givit upp detta utan den går på samma vis än. MEN! Jag förstår de som väljer andra alternativ! På dessa 3 år har jag lagt ner uppskattningsvis 100 000 kr i veterinärvård trots att jag har en försäkring som har täckt upp minst lika mycket. Utöver det har jag lagt ner många timmar på sårvård och annat som man kan sköta om utan veterinär. Och det endast på hagrelaterade skador. Och då pratar jag inte om elaka sparkar och liknande utan mestadels sådant den orsakat sig själv när den sprungit, hoppat, bockat och lekt. Min häst har aldrig haft en träningsskada. Jag har dessutom lagt ut åtskilliga tusen på trasiga täcken mm. Jag har under dessa 3 år kanske startat 10-15 tävlingar max pga. att den blivit skadad i sista stund så jag har fått stryka mig från kanske 75 % av de tävlingar jag anmält till och betalat. Jag har nu mördat min ekonomi (och mitt semesterdagskonto pga alla veterinärbesök), och faktiskt inte hunnit med att ha särskilt mycket roligt med min häst, även om jag så klart fått pyssla mycket med den och vi har blivit goda vänner. Jag står fast vid mina åsikter om hagvistelse och hagkompisar trots allt och lever med att jag köpt en himla dyr och välstammad sällskapshäst. Men kritisera inte andras val så länge de sköter sina hästar väl. Jag förstår mycket väl att många väljer att göra annorlunda för att faktiskt kunna nyttja hästen de har köpt också.

Jag förstår ditt resonemang Frida även om det inte är så jag resonerar kring min egen häst. Och jag måst säga att jag håller med Jenny.
Jag tycker inte att hästens förutsättningar för daglig utevistelse ska ändras bara för att den kostade mer pengar än andra hästar. Hästen vet väl knappast om sitt eget värde i pengar (säger inte att jag inte förstår ägares resonemang om att hålla hästar ensamma)?
Alla är fria att göra som man vill och jag tvivlar inte en sekund på att du känner Danny bäst. Men tror du inte att det skulle vara roligt för honom med en kompis att busa med på dagarna? Det går ju faktiskt att introducera hästar för varandra under ganska säkra och kontrollerade förhållanden. :)
Nu kan han ju visserligen busa med ridskolehästarna eftersom att de verkar finnas väldigt nära hans hage, men kompisar i hagen hade i alla fall jag föredragit framför kompisar utanför hagen ;)




Kom ihåg mig?