Kikar på hästnet...

Söker på hingstar, kikar på youtubefilmer, hänger på BLUP och googlar som en galning... Vad är på gång? Visserligen inte riktigt dags ännu, men det skadar inte att vara lite förberedd. 
 
En bild på Avalanche, Dannys helbror.. Han har visserligen ingenting att göra med ovan nämda... men? ;)
 

om du gör det så har du en riktigt rolig resa framför dig :D

Köpa unghäst, köpa avelssto och betäcka? låter som en smart plan för en framtida stjärna isåfall :) ( du har ju Danny som är kalasfin men det skadar ju inte att ha en till på tillväxt om man har möjlighet) =))))

Köpa unghäst, köpa avelssto och betäcka? låter som en smart plan för en framtida stjärna isåfall :) ( du har ju Danny som är kalasfin men det skadar ju inte att ha en till på tillväxt om man har möjlighet) =))))

Ska du köpa ett föl? :)

"hyra magen" på ett sto kanske :-p

Det finns skitmånga unga fina hingstar men många som man inte vet vad de lämnar.

Gå på mödernet, välj en från de stora uppfödarna. Det är tuffa tider för många och föl är inte alls så dyrt nu.

Men återigen, gå på mödernet där det redan finns fina syskon. Många är fina som föl men med bra möderne vet du att du får nåt bra i framtiden också. Tänk victovie.

Vid avvänjningen i vinter är ett bra tillfälle att köpa föl.

Svar: Haha ska absolut "tänka victovie"! Är så imponerad över att jag har så många bukare som följer mig här. Kloka råd, tack!
Frida Hallgren

Vet liksom pontevecchio vad det är frågan och om håller med där. Kika på mödernet, finns det syskon att kika på? Har stoet egna meriter? Önskar dig stort lycka till när du än bestämmer dig.

Du är avslöjad, såg på avel haha.. Spännande. Du verkar ha öga för hästar så jag tror att du kommer att hitta något riktigt bra. Kanske något tidigt lycka till, men kanske bokar du en fölis redan innan den är född. Då är det dags redan till våren!

Gud så spännande vilket av det nu är som är på G, vänta på "sin egna" är bland de roligaste som finns. ^_^ En av våra avkommor som sparats till mig är ju under inridning i år och ska bli min framtida stjärna.
Det är fantastiskt att få välja precis den hingst man vill ha, dräktighetskollerna, när de små tittar ut och nu få se om de går att bli en ridhäst av spektaklet. ;)

Bombsäker på att du ska betäcka Danny! Haha

Ser faktiskt INGA fördelar med att köpa ett föl men däremot en mängd nackdelar.
Räknat till vad det kostar att ha fölet uppstallat tills den är 3-5 år och man vet om hästen PASSAR en blir det en mycket dyr affär.
Under tiden riskerar man att hästen skadas/ blir sjuk och även om inte detta händer kan det visa sig att man köpt en häst som är totalt fel för en själv pga massor av olika anledningar (storlek, temperament, ridbarhet osv).

Spara de pengar du tänkt lägga på uppstallningen av ett föl i några år så kan du köpa en skitfin häst som du vet passar dig därefter.

Visst är det köparens marknad idag och hästar är billiga men dels kostar en bra häst ALLTID och dels har inte uppstallningskostnaderna sjunkit.

Att ha ett föl förstår jag kan vara en rolig grej för de som har råd men då ska man också veta nackdelarna- inte bara "åhh så kul att följa en fölis från början". Så mycket kan bli jobbigt, trist och dyrt på vägen också så JAG förstår inte varför man skulle chansa?

Svar: None
Frida Hallgren

G

Fast Birgitta, det där är ju väldigt individuellt och tänk om alla skulle ha den inställningen. Då bidde det inga föl här i världen ;). Men man måste nog ha rätt inställning och vara förberedd på motgångar. Måste ändå vara det ultimata att ha en ridbar häst som Danny och en på tillväxt. Jäklar va kul!

Svar till Birgitta: Och jag håller inte med ett enda ord av vad du skriver, inte ett enda. Tänk så olika man kan tycka. Förstår inte hur du kan jämföra en tävlingshäst uppstallad på en träningsanläggning kontra en unghäst på lösdrift? Kan ju meddela att härikring (och förmodligen överallt annars) är det milsvid skillnad i kostnad. Du måste åh andra sidan ha enormt dyra månadskostnader för lösdrift eftersom du menar att jag ska kunna spara flera hundra tusen på "några år". Spännande! Dessutom, vad menar du med att det kan bli dyrt, jobbigt, trist på vägen? Att ett föl kan skada sig? Ja men det gäller väl varenda häst! Jag vet så väl för jag köpte en dyr häst för flera hundra tusen som gick och skadade sig det första som hände och sedan fick vi ta bort den. Så det gäller knappast bara föl.

Nej tänk så olika man kan tycka, tur det inte är du som ska köpa föl utan jag.

G

Här kommer ett tips på uppfödare förresten:
frykenssporthastarhb.dinstudio.se

De har precis sålt ett av sina föl (riksfölsfinalist Strömsholm) till Jan Brink.

:)

Svar till Birgitta: det kan ju mycket väl bli "jobbigt, trist och dyrt i längden" med vilken häst man än köper.
Anledningarna till att man vill köpa ett föl kan ju vara så många, jag har själv gjort det för några år sedan -och köpte då ett fint föl, en sån där man inte hade haft råd med om den hade varit lite äldre. Fick göra jobbet själv och vänta i flera år men det har det varit värt.

Jag pratade mer i allmänna termer och de flesta människor köper inte en häst för flera hundratusen kronor eller ens en 3-åring för 70.000 eller mer. Och en oinriden 3- åring kommer MINST att ha kostat 70.000 om man köper den för 20.000 som föl så vida man inte har eget stall. Jag räknar då att en lösdriftsplats kostar 1500/ månad och att man har hästen försäkrad och verkar den varannan månad.
Och åter igen: det kan visa sig att man köpt en "lektionshäst" hur fin stam hästen än har osv.
Köper man en häst som är 3 år vet man LITE mer vad man får.
Tänk vad tråkigt att ha haft ett föl i flera år och så visar det sig att den är heeelt fel för en när man ridit på den i några månader. Det vet jag flera som råkat ut för och då har man ju "slösat bort" flera år under vilka man haft en risk. Den risken har man givetvis med ALLA hästar men då rider man ju och har roligt varje dag under tiden. Hur roligt har man varje dag med ett föl på lösdrift i 2 år?

Svar: Men snälla rara, hur tror du Jan Brink och co. vågar köpa ett föl för 350 000 kr (fölet e. Ampere)? Jo på STAMMEN. Du verkar ju tro att ett föl kan bli precis vad som helst oavsett stam. Du får i vilket fall tycka precis vad du vill och att du ens orkar kommentera "hur roligt har man varje dag med ett föl på lösdrift" är så otroligt löjligt. Åter igen det är JAG som ska köpa en häst, inte du. Om du tycker att det är tråkigt med en unghäst på lösdrift skiter jag fullständigt i, för det är jag som ska uppskatta det - inte du.
Frida Hallgren

Sv. Birgitta:
Jag är med på vad du menar, men de där åren behöver inte vara bortkastade ändå om det skulle visa sig att fölet inte passade just mig när det vuxit upp. Man får väl sälja den då, och visst -de utlagda pengarna är ju borta men så är det ju jämt, man får ju aldrig tillbaka de pengar man lagt på hästen under åren man haft den. Sen om man som Frida (och jag själv) har en häst vid sidan av så har man ju inte "stått utan" ridhäst i 3 år. Jag själv hade tex inte fölet på lösdrift heller utan hemma så betalade inte massa pengar utan att se hästen.

Och tänk hur underbart det kan vara att ha varit med om hela resen. Man ska inte glömma bort nackdelar, men de finns ju överallt, ibland är det bra också att ha de positiva glassögon på sig – det är alltså inte nödvändigvis samma sak som att leva i en rosa drömbubbel och tro att allt blir lätt som en plätt. Jag tror Frida har bra koll på läget och har tänkt efter båda en och två gångar.

Vi har 5 hästar i stallet just nu, alla egen uppfödning – äldsta är 13, yngsta är 3. Härliga tävlingshästar som är totalt olika, även om de är mycket närt besläktade allihop. Men här är de älskade och vi vet vad de har varit med om. Vi skulle inte ha råd med svår-klass hästar i hoppning om vi skulle köpa in dem – grunden i vår avel är som tur helt rätt och det har varit möjligt själv att ta fram svår-klass hästar.
Vill vi någon gång ha in nytt blod, då kommer vi inte köpa färdiga hästar utan föl – vi kan fint leva med att man inte helt vet om vad man får!

Men chilla ner Frida...varför blir du så upprörd?

Du får så klart tycka vad du vill och köpa ett föl om du vill- jag vill ge MIN syn på saken, det är väl det kommentarsfältet är till för?

Och att jämföra dig och enskilda med Jan Brink känns lite fel. Tror INTE att alla föl han avlar fram/köper blir vad han tänkt sig och han har MÅNGA- du ska ju bara köpa ett.

Så klart påverkar stammen mycket men om det vore så lätt att få fram en fin häst hade vi alla köpt toppstammade föl :).

Svar: Därför att jag tycker att det är så oerhört trist när jag delar med mig av någonting som jag tycker ska bli KUL och så blir man bemött av så otroligt negativa kommentarer om att det kommer bli "dyrt, trist, jobbigt". Det finns massor som köper toppstammade föl som hade kunnat bli något riktigt bra, men så förvaltas dom helt enkelt för dåligt och blir i ditt tycke "lektionshästar". Klart att inte alla J.Bs föl når OS, men dom hästar han köper in/utbildar blir knappast dåliga heller....
Frida Hallgren

Om man har ett litet öga för hästar och vet vad man letar efter ska man allt ha otur om fölisen rör sig jätte bra som liten och sedan som en ridskole häst som 3 åring?
Och det är sant det du skrev i en kommentar, det finns MÄNGDER med fina unghästar men folk klarar inte av att förvalata dem och då blir dem den där tråkiga ridskole hästen.
Det gäller även att kunna se under ytan på hästen, för det är ju inte säkert den visar sig från sin bästa sida. Man måste försöka att se vad som går att plocka fram och det tror jag faktiskt Frida kan! :) Kör på! Finns inget roligare än att stå och kolla på fölisar i hagen, där kan man fastna i x antal timmar :)

Jag har gjort det som Frida pratar om. Och jag kan tänka mig att en del av det som stör folk kan vara våran ålder. Att vi vågar investera och chansa. Men gör trots allt stora uppoffringar. Men det enda jag kan säga är att jag är SJUKT NÖJD! Min fölis på 6 månader ger mig såå mycket glädje, hon är såååå himla fin. Hon har blivit bedömd med bla 9 på typ. tot 50p. Hon ÄR Lovande för framtiden, en individ byter liksom inte gener, kropp och temprament över en natt. Dock går min på box och de kommer hon nog alltid göra!(har eget stall)

D

Tycker att du gör helt rätt Frida, ska bli kul att följa dig och en liten! Lyssna inte på bittra kommentarer, du vet vad du gör och dessutom har du ju danny att rida på också :)

Fasen vad skoj!!
Man kan ha roligt med föl också och man lär sig otroligt mycket. So what om hästen sen inte lever upp till förväntningarna...man ska ju utbilda den som om den vore Totilas himself ändå och det lär man sig enormt mkt på.
Nä, min åsikt är att man aldrig kommer att utvecklas om man inte ger sig in på nya vägar...utbildningen från start kan ge en ny dimension till ridningen.
You go girl!! :)

Oj vilket rabalder det blev om detta lilla fölköp. I mitt tycke låter det riktigt kul och som något man kan gå vidare med när man vet vad det innebär att ha en ung häst som ska formas. För många kan det vara enda chansen att köpa en RIKTIGT lovande, framtida stjärna till ett rimligt pris. Självklart är det en risk. Även om stammen är den bästa och syskon redan har lyckats så är det ett genetiskt lotteri. Det är inte alls säkert ens att fölet växer snyggt trots att det blivit bedömt högt som föl. Men om nu hästen ändå inte skulle bli den där stjärnan man drömmer om kommer det antagligen att kunna säljas bra mycket dyrare än inköpspriset om man gett det en bra grundutbildning. Och tänk vad mycket lärdomar man får med sig på vägen. Lycka till med dina planer, Frida

Svar: Precis ett sånt tänk som jag har... Blir det inte vad jag hoppas på så säljer jag såklart, en erfarenhet rikare.
Frida Hallgren

Oj vad roligt och spännande att läsa om !! Hoppas det blir en riktig stjärna!!

Vad tråkigt om mina försök till att belysa ALLA aspekter vad gäller ett fölköp uppfattas som så negativa- jag försökte bara vara realistisk.

Och givetvis innebär inte ett fölköp att ALLT blir "dyrt, trist och jobbigt" och det skrev jag inte heller utan jag skrev att det OCKSÅ KAN BLI dyrt, trist och jobbigt.

Min åsikt är bara en enda av många och kanske ser jag på saker annorlunda pga min ålder (tror de flesta som kommenterar är snarare 20 är 46 :)) och som sagt; var och en får verkligen göra som den vill och tur är väl det?

Ida

Tycker att många av Birgittas kommentarer är negativa och bittra faktiskt. Kör hårt Frida!

Håller faktiskt med dig Birgitta! Det är viktigt att ta hänsyn till det du poängterar. Men jag tror inte Frida har tänkt tjäna pengar på hästen inte göra någon satsning heller för den delen. isåfall skulle hon ju ha köpt en lovande sju eller åttaåring. Hon vill väl säkert bli några erfarenheter rikare helt enkelt!

Svar: Haha knappast? Tanken är väl givetvid att både tjäna pengar på hästen samt göra en satsning. Det är ju därför jag väljer att köpa ett föl. Vet du vad en 7-8åring som gått championaten på bra poäng kostar? Miljoner. Punkt.
Frida Hallgren

G

Till Birgitta: Jag gillar faktiskt dig och tycker din blogg och dina inlägg är bra och ofta tänkvärda men just den här gången kändes din kommentar väldigt negativt och passade inte in riktigt i sammanhänget. Om Frida gjort ett inlägg där hon ställde för- och nackdelar mot varann och var osäker på vad hon ville så hade det varit klockrena invändningar och argument men nu vart det bara helt fel. Tycker jag. Och jag är faktiskt 35 år :).

Oj det var inte meningen att du skulle ta illa upp:( Tycker det skulle vara superkul ifall du köpte ett föl. Men det ger väl inte dig och din ridning/satsning något inom de närmaste fyra åren? Men du kommer ju få många fantastiska ögonblick och många nya erfarenheter! Varför måste en lovande sex åring gått championaten? Danny hade väl inte gjort något namnvärt och kolla hur fin han är nu! Du gör ju ett kanonjobb! Och du är driftig och ambitiös som få! Om jag vore du skulle jag letaletaleta efter något fin unghäst du kan ha kul med relativt fort. Det är nu medan du är ung som du ska satsa! Jag tror jättemycker på dig!

Svar: Nej, givetvis ger det mig inget närmsta åren på det viset, men det är ju för en framtida satsning. Jag har redan Danny som jag kan "ha kul med" så jag ser ingen anledning till att köpa en exempelvis treåring för att snabbt kunna börja med den.
Frida Hallgren

Håller faktiskt med i Saras tänk!

Svar: Haha det är jag inte ett dugg förvånad över.
Frida Hallgren

Ååå vad kul, jag ska oxå köpa mig ett sto föl för framtida avel/ tävling .. Har inte en chans att köpa en som redan gått färdiga klasser så ska bli ursäkta uttrycket skit kul att gå ut i ösregn och snöstorm och klappa lilla mammuten som blir till vad jag gör den :D lycka till!

Jag undrar hur många av alla som kommenterar ens har erfarenhet av dessa saker? Frida vet nog vad hon ger sig in på. Jag kan inte förstå varför man måste slänga ur sig synpunkter och kommentarer till alla hela tiden. Låt personen i fråga göra sina val, det är inte direkt så att man "Åh nej hur tänkte jag, klart jag ska göra som dom som kommenterar säger" Alla dessa läktarryttare borde testa att vara uppmuntrande och glada för andras skull och sluta tro att dom alltid vet bäst om allt, inklusive andras liv.

Jag vill iaf säga lycka till, det finns få saker som bringar så mycket glädje som en busig fölis!

Svar: Tack!
Frida Hallgren

Gud så roligt Frida :) önskar jag kunde göra det samma men det får bli efter skolan när jag har lite mer pengar. Ska bli superkul att följa dig och vad det nu blir för liten häst. Tror du tänkt mer än en gång och jag tror du vet mycket väl vad du sysslar med! Förstår dig mycket väl, jag kommer troligen heller aldrig ha de pengarna som krävs för en häst att verkligen satsa på och då är väl föl en perfekt lösning. Perfekt just nu också, så har du Danny tills dess och har tagot upp honom bra i klasserna och så har du en ny stjärna efter det :) kan inte se en bättre lösning så vida du inte är gjord av pengar vilket inte många utav oss är, tyvärr! Ska som sagt bli sjukt kul att följa dig. Can't wait. Lycka tilL! :D

Bra skrivet Lovisa!

Jag tycker faktiskt att du överreagerade lite på Birgittas kommentarer, om man inte tycker som dig så är man negativ? Tråkigt. Gillar din blogg i övrigt, kan ju va kul med föl absolut! Lycka till!

Så kul och spännande (även för oss såklart som får hänga med på endel). Tror du kommer få många underbara stunder med en fölis under hela uppväxten och få massor med nya erfarenheter.

Kan du inte skriva lite "hur" man köper ett föl? Jag menar, är det vanligast att hyra in sig på ett sto eller tingar man ett föl när det fötts eller köps det när det är dags för avvänjning? Vet inget alls om sånt och tycker det skulle vara intressant att läsa om.

Och igen, gud så spännande! Det är verkligen något jag själv skulle vilja ha möjliget till att göra någon gång i livet. Tänk bara vilja starka band man kommer få till den lilla under uppväxten. Riktigt roligt iallafall! Du verkar ha sån härlig power och kämparglöd :D

Svar: Jag kan absolut skriva ett inlägg om detta längre fram, men just nu är även jag i forskar-fasen om detta. Pratar med kunniga människor, ber om råd etc.. När jag har lite mer kött på benen lovar jag att skriva!
Frida Hallgren




Kom ihåg mig?