Betten jag rider på

Ett önskemål från "sätt rubriken" var att jag skulle skriva om betten jag rider på. Som ni säkert redan vet så ska man gärna variera bett i hästens mun för att vila den från samma tryck hela tiden.
 
Jag har ju ganska nyligen börjat rida Danny på kandar och därmed blir det större variation än tidigare med betten. Men vi börjar från start - tränset. När jag rider träningar på Danny så använder jag mig av ett tredelat sprengerbett. Bettet är mjukt böjt och materialet är gjort av aurigan som i alla fall Danny trivs kanonbra med. Jag har ingen stenkoll på spengerbetten själv, men googla så finner ni säkert massor om ni är nyfikna. Det viktiga är att jag vet att Danny trivs med det.
 
Såhär ser Dannys bett ut:
 
 
När jag rider ut eller inte rider träningspass på bana, kanske longerar eller liknande så varierar jag med att tvådelat bett i rostfritt stål. Tror att det är av märket Globus och det är ett helt vanligt bett. Danny känns ungefär likadan att rida på detta bettet men man märker att salivproduktionen blir mindre och han "suger" inte lika bra på detta bett. Blir lite starkare i handen och ja, det är inte lika bra känsla helt enkelt.
 
Numera har jag som sagt även börjat med kandaret. Såhär i början har jag mest låtit honom vänja sig vid att ha två bett i munnen och har inte börjat prova med några olika bett än så länge. Jag har en bridong som är tredelad (som hans vanliga spenger fast smalare) och en rak stång. Att hitta rätt kandarbett är en hel djungel och vi ska inte ge oss in i detta förrän jag har börjat rida på kandar på allvar. Eftersom han verkar trivas ganska bra med dom betten han har nu så vill jag inte börja mixtra för mycket. Han suger fint på betten, går med sluten mun och känns bra i handen. Båda stång och bridong är från Hansbo och alltså inget speciellt material (rostfritt stål).
 
Skulle känslan på kandar försämras så kanske jag provar en stång som är lite böjd, eller kanske med lite tungfrihet. Det finns även stänger som är lite smalare eller tjockare, allt eftersom vad hästen trivs med. Kanske är det bridongen som ska ändras? Man får prova sig fram!
 



Kom ihåg mig?