Det här med fodertillskott...

Om man tittar i foderhyllan i de flesta stall ser man ofta tillskott med allt från nyponpulver till alger, vitaminpreparat och en uppsjö av andra små burkar med både det ena och det andra. Det finns tillskott för hästar som är för heta, tillskott till dom som behöver mer energi, för unga hästar och för gamla. Pulver hit och pulver dit. Inte en enda av dessa burkar är min. Danny får ett analyserat hö, han äter ett fullfoder och får olja (för päls och hull) samt salt som tillägg i maten. Utöver detta, nej ingenting. Ofta upplever jag att många ger sina hästar fodertillskott "bara för att", exempelvis multivitaminer trots att dessa vitaminer kanske redan finns i deras fullfoder. Det kryddas med lite av varje i kraftfoderburkarna, allt för att täcka allt som kan behövas.
 
Jag var tidigare en sådan som gav ganska mycket fodertillskott, min ponny Fidolina hade exempelvis en hel radda med små burkar på hyllan. Varför gav jag det? Såhär i efterhand, ingen aning. Förmodligen för att jag trodde att det skulle göra att hon presterade bättre - men samtidigt, hur kunde jag veta om hon behövde extra vitamin B, vitamin E och allt det andra hon fick? Ingen veterinär hade tagit något blodprov och konstaterat att "Ja, hon har brist på det här och det här" utan det var just det jag gav exempel på ovan, fodring i blindo med tillskott. Sedan har vi även den andra sidan, är det en hälsofara för hästen att man kanske ger för mycket av någonting med tillskott, eller är det bara onödigt och verkningslöst? Förmodligen väldigt olika beroende på preparat. Om inte annat så slänger nog väldigt många pengarna i sjön på olika tillskott som kanske inte påverkar hästens mående eller prestation överhuvudtaget.
 
Men, för att sammanfatta lite. Ja, jag är för tillskott om näringsvärde på grovfoder (hö/hösilage) påvisar brist av någonting som måste täckas upp i foderstaten. Nej, jag är inte för detta "duttandet" av små pulver hit och dit som ges bara för att.
 
Nu till min fråga, i vilket läger ställer du dig själv i denna fråga? Är du den som har en hel radda burkar på hyllan, och i så fall vad har du för fodertillskott och framförallt - varför ger du det? Eller är du den som ifrågasätter, inte ger ett preparat förrän det verkligen finns vetenskapligt bevisade tester för att det har någon effekt, annars ges bara det foderstaten kräver?
 
Kööör, är så nyfiken!
 
 
 
 
 

bra inlägg!! håller helt med dig. Ger tillskott om det behövs, dvs dåliga värden i hö´t. Onödigt att slänga pengarna i sjön på sånt som inte behövs. Träna för de pengarna istället så kommer hästen prestera bättre.

Sjukt bra inlägg, håller med till 100%!

Hej, håller till fullo med om att man verkligen borde veta varför man ska ge en massa olika preparat men också utvärdera om de faktiskt hjälper?

Den ena får endast mineraltillskott då hon inte får tillräkligt med fullfoder för att det ska täcka upp det dagliga behovdet plus salt! Det räcker fullt ut för henne!

Den andra däremot har en helt annan kost, med honom har vi fått provat oss fram och utvärderat (!) förutom mineraler som har får då han inte får tillräckliga mängder med sitt fullfoder för att det ska täcka får han e-vitamin (e-vitamin får han för att det hjälper honom att återhämta muskelaturen efter att den brutits ned vid träning) tillsammans med salt som också hjälper till med det. Utöver det får han ett preparat för lederna som verkligen hjälper då vi har provat med och utan och han verkligen känns mkt bättre då han äter det!

Jag tror verkligen att vissa av dessa produkter kan hjälpa men det gäller också att veta hur man ska ge det, i vilka sammanhang och varför!! :)

Gör vågen här vid datorn! Fan vad grym du är.

Jag var på en föreläsning kring hästar och dess utfodring för inte så länge sedan. Anledningen till att man överhuvudtaget började ge hästar något annat än hö (och bete) förr i tiden, var för att höet var för skrymmande att ta med ut i krig. Man ersatte då med havre m.m.

Nu är min höätande häst visserligen lite skogsmulle, men i stallet finns en som tävlar Int. 1 med bra resultat. Hon fodrar med hö, kompletterar när det behövs med lucern och salt.

Otroligt bra inlägg! Som vuxen läsare (eller i alla fall hör till din äldre läsarskara) blir jag ständigt imponerad över hur du som så ung tjej i 20-årsåldern kan vara så klok i så mycket. Stort heja!

Alla hästarna står på hö + krafft, funkar kanonbra för dem. 28-åringen däremot äter utöver det även någon fibergimix samt glukosamin/nyponpulver, funkar fantastiskt bra på henne. Hon håller sig fin i formen, hon får visserligen B-vitamin i fällnings/pälssättartider för att "hjälpa till" lite extra, och jag upplever att det fungerar bra. I övrigt är det inga andra konstigheter.

Superbra inlägg. Jag som också är en av dina äldre läsare och som dessutom är utbildad husdjursagronom kan inte göra annat än att hålla med i det du skriver. Flera utav de där hokus pokus tillskotten säljs bara för att de är bra marknadsförda och inte för att de gör nytta. Mina hästar får hö/ensilage och om det behövs lucern och olja samt mineraler. Efter ett ridpass får de Pavos Slober Mash bara för att de tycker att det är gott ;).

Bra och väldigt bra att du tar upp ämnet! Såhär är det...(Gäller alla, människor & djur);
Gör en hår-man-pälsanalys. I håret kan man sen se hur det ligger till med alla ämnen i kroppen även tungmetaller som ofta kommer upp i alltför höga till och med toxiska värden. Därefter ser man vad kroppen behöver, vad den behöver göra sig av med och vad som bör minskas. Övergödning med diverse tillskott belastar olika organ i kroppen, vilket gör att det ena drar ur det andra och vice versa samt att kroppen får jobba stenhårt med att bryta ner de olika ämnena. Hältor, dåliga senor-gaffelband, orolig mage etc uppkommer ofta av foder/tillskottsbelastningar.

Jag själv skulle aldrig i hela mitt liv ge mina hästar något från KRAFFTS sortiment eller annan ångkokt mat då hästarnas mage ej mår bra av detta. När maten upphettas förstörs alla de enzymer som behövs för nedbrytningen i magen å tarmarna. Kokt säd är också syrabildande vilket ger hästen ett för lågt PH-värde, kroppen blir försurad (ungefär som en sjö som man kalkar).
Åt vildhästarna tillagad mat?? Åt vildhästarna ren olja??
Skulle heller aldrig aldrig hösilage, jämför det med att för oss äta bulldeg. Olja ger i längden lever- & gallproblem då hästen ej kan bryta ner oljan ordentligt.
Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta om jag fortsätter nu. Men kort och gott, vill man ha en frisk häst, ge hel havre (renar levern), torrhö av bra kvalité (proteinrikt), saltsten, vatten och ev. betfibrer och sen tillskott efter analysresultat. Tillgång till bete på sommaren så hästen själv får äta de örter den behöver.

Har själv gett müsli, pellets, olja, vitamin-mineraltillskott och f*n och hans moster. Men då visste jag inte bättre. Jag trodde på reklamen jag såg och KRAFFTS flådiga produktbroschyrer, råd från ridskolan mm. Idag finns kunskapen och har även fått detta bevisat i form av då sjuka-skadade hästar och nu friska välmående hästar utan hältor, inflammationer mm.
Mer finns att läsa på homeopathuset.se.
Jag tackar dem innerligt att mina hästar idag fungerar prickfritt!!
Hoppas denna alldeles för långa kommentaren väcker en och annan tanke.....

Vilket superbra inlägg!!
Jag var som du förut, duttade lite utan att veta varför. Det tig inte lång tid innan jag började ifrågasätta mitt eget handlande. Haha.. Konstigt att man inte gjorde det innan man började dutta! Iaf så ger jag inga tillskott alls idag mer än b-vitamin vid pälssättning/fällning då det gett god effekt på min häst. Varför vet jag inte men funkar gör det iaf :)

Ger hösilage m bra värden, havre och mineraler. Gav förut ett müsli och gav man anvisad dosering får hästen all sin mineral därifrån. Ger salt efter svettiga pass. Saltsten såklart!

Jag kör på den linjen du gör och har gjort i alla år ;)

Och jag som precis vänt åt andra hållet, haha. Och jag har alltid gett mina hästar krafft och varit supernöjd. Orkar inte hålla på med betfor så det struntar jag i (inget hästar behöver enligt mig). Men, en av mina hästar fick en muskelbristning och då jag märkt förbättringar på mig själv avseende muskelspänningar med magnesium, så började jag ge henne det. Hon blev definitivt inte sämre iaf. Sedan fick jag tips av en proffstränare då min andra häst var lite sommarloj, att magnesium kunde hjälpa även för den. Det slutade med att alla mina tre tävlingshästar nu äter magnesium. De går bättre än någonsin! Jag tror eg inte att det kanske har med magnesiumet att göra, men nu vågar jag ju inte sluta, haha :D ;) (det är iaf billigt!)

Sedan har jag vunnit en burk E-vitamin som jag börjat "strössla" med före o efter tävling o hård träning. Den anv jag väl tills den är slut ;)

Sedan brukar jag faktiskt ge B-vitamin på våren med förhoppningen om att fällningen skall få lite hjälp på traven, men har väl inte märkt ngn större effekt...

Annars får mina ensilage, Krafft Groov och mineraler. Fyller upp med lusern om det är dåligt med protein i stråfodret. That's it! Struntar fullständigt i hur andra i stallet gör med sina hästar.

Ja, du har rätt i att många ger onödiga tillskott.
Men ger du bara hö och kraftfoder så kommer inte hästen få de mineraler den behöver, i den mängd de behöver, om du inte har en ofantlig tur med höets mineralinnehåll!

I hö så fattas i regel alltid magnesium, koppar och zink, selen samt E-vitamin. Halterna av järn och mangan brukar däremot vara för höga. Mineralberikade pellets tex Krafft och multimineraltillskott förstärker bara denna obalans ännu mera eftersom de har samma obalans som höet.

Kvoten kalsium:magnesium bör vara 2:1. Mangan:zink:koppar skall vara 3:3:1.

Har du mineralanalys på ditt hö? Har du räknat på mineralhalterna i höet Danny får plus mineralerna som finns tillsatta i kraftfodret så de uppfyller dessa kvoter? Jag är ytterst tveksam till att ekvationen kommer gå upp, det brukar den inte göra.

E-vitamin behöver alla hästar som inte går på gräs få i form av tillskott, minst 1000 iu per dag och 1.5 mg selen per dag. Detta kan vara tillsatt i ditt kraftfoder.

Här är en tabell med minimumskraven, sen måste man som sagt också se till att kvoterna blir rätt. Innehåller foderstaten för mkt mangan så hindrar det upptaget av koppar och zink vilket gör att hästens mineralstatus blir ännu skevare och den kommer få brist på zn och cu vilket i längden kan ge allvarliga problem.

http://www.equi-analytical.com/PuttingResultsToWork/Nutrient_Requirements/Mature600.htm

Mina hästar får en specialgjord mineralblanding som är anpassad till mitt hö och deras övriga foderstat. Det krävs tex 12 g magnesium för att balansera Ca:Mg kvoten!

Ni vet väl om att det är kadavermjöl i KRAFFTs pelletsar? Deras bindemedel. KRAFFT är som läkemedelsindustrin. Ju mer medicin vi svenskar äter ju sjukare blir vi, och dessto mer pengar tjänar läkemedelstillverkarna. Svårare än så är det inte. KRAFFT har skapat sig ett grymt namn, men innehållet i säckarna platsar bättre på soptippen bland farligt avfall än i fodertunnorna i stallarna runt om i landet.

Du är en heja

Du är en hejare på att läsa av andra!! och skaffa intryck från olika håll.

Jag har en fördel med att bo på den kalkrika ön Gotland. Jag behöver inte oroa mig för någon försurning eller tillsätta kalk. Hästarna får i sig det naturligt ute i hagarna det finns ju i marken. Filosofin hos mig har alltid varit att ett stadigt grovfoder till häst är bäst. Har alltid get mina hästar så lite tillskott som möjligt. så här brukar jag göra.

Vintertid: mycket grovfoder kompletteras med ett mål havre eller Edel foder. Lusern om det behövs.
Sommartid: fett bete eller tunnare bete beroende på häst. Eftersom Gotland har många soltimmar torkar det ofta här och gräset blir gult. Vilket innebär att vi får börja fodra med hö ganska tidigt (i år har vi fodrat med hö i ca tre veckor redan).

Vi har hästar på gården som tävlar upp till 140 hoppning och de får samma foder som alla andra. Bete och utevistelse dygnet runt, sommartid.

Men...... jag har stött på ett litet problem. Min femåring är av den tunna modellen häst. under tiden det finns fett bete är han jättefin och jag får passa på att träna då. Men vintertid faller han ur lite för mycket för min smak. ganska kantig över korset blir han. har provat med lusern, men ingen större effekt. ska prova med soja i vinter men han äter bokstavligt talat som en HÄST utan att det syns. letar tipps.!!

Min storhäst får analyserat grovfoder, havre och olja. Funkar jätte bra och är precis så som jag vill ha honom ridmässigt.

D-Ponnyn däremot får massor med olika tillskott. Nypon, selen, e-vitamin, b-vitamin, järn, mm. Hon får samma analyserade grovfoder som min storhäst, sen får hon även Luzern och vitaminer. Men alla dessa tillskotten är på veterinärs inrådan, för hon har dåliga blodvärden och har muskelinflammation. Bör också tilläggas att hon är 23 år. Förhoppningsvis är hon snart frisk, (tog nya blodvärden idag, som jag väntar svar på) så att vi kanske inte behöver ge alla de här tillskotten i framtiden.

Jättebra inlägg! Jag håller med dig och gör precis likadant. Highway äter ett analyserat hösilage och Mustangs active müsli. dock ger jag mineraler då han får för mycket energi om kraftfodret ska täcka upp för mineralerna. Känns jättebra, ger hellre mindre kraftfoder och mer grovfoder och han är kanonfin i kroppen och har satt muskler jättebra. Det enda jag har tillfört är B-vitamin vid pälssättning och fällning, men det har väl också diskuterats huruvida det faktiskt egentligen hjälper.

Min häst får kraftfoder som ska innehålla det mesta så hon får inget tillskott. Tycker det är onödigt att förmänslkliga hästar, dom klarar sig ju fint om de får bra med grovfodret och kraftfoder. Dessutom är alla dessa tillskott så extremt dyra i längden och frågan är om man inte bara kastar pengarna i sjön? Vilken sorts olja ger du?

Jag kör på kiselgur och mineraler, men ingenting "konstigt" som örter eller nyponpulver.. det gör däremot många i stallet och det känns konstigt och precis som du säger; hur ska dom kunna veta utan ett blodprov?

Min förra kille var 17 år och otroligt stel och känslig för väder osv, han åt nypon och blev så otroligt mycket smidigare! Nypon är ju inget "konstigt" tillskott, det växer på busken bredvid hagarna. ;)

Min femåring har fått lite "mag- och tarm" då hon har varit lite, lite lös i magen, men får inget utöver fodret längre.

Moa

Grymt bra inlägg! Bra tänk!

Min äter spillers condition och svarthavre hälften/hälften
Plus att han äter lusern.Och får förtillfälligt kraffts mag/tarm pulver då han har bytt stall precis och blir lite kass i magen. Plus Hö såklart

Jag brukar inte ge något om inte höet kräver det. Dock så har min häst det lite jobbigt vid pälssättning och pälsfällning, så då blir det B-vitamin under de perioderna. Och det gör skillnad :)

Bra inlägg! Jag tror också många kastar pengarna i sjön, och jag kan tycka att det är lite konstigt att hålla på och dutta med det ena till det andra. För hästens skull, det är ju inte bra att få i sig för mycket av vissa saker. Analyserat hö/hösilage är för mig en självklarhet, just för att se ifall något fattas. Och då ge extra av just det som saknas. När hästen blir gammal och blir mer stel över lag tycker jag absolut man kan ge tillskott av ledfrämjande tillskott. Då av ett bra sådant.

Förra året hade jag sånt bra hö så hästarna klarade sig enbart på grovfoder (hö+lusern) så bra! Dock sköt jag till med foderjäst i dec/jan för extra protein till pälsbytet :-) Så naturligt man kan komma är bra för alla, hästarnas magar och tuggbehov, min plånbok och miljön :-)

Min ponny kan inte äta kraft foder pga av fång och får därför lite extra genom foderjäst pga av mag problem som är vanligt vid fång. Annars får hon inte nått speciellt, mineraler ska hon dock få vid uppstallning i vinter.

Min pålle på MYCKET grovfoder och ett fullfoder (lympos sport) då hon har svårt att sätta muskler ger jag även grow alfa som innehåller extra protein. Salt vid behov samt selentillskott (behövs i princip alltid då vi har väldigt selenfattiga marker i sverige) I övrigt inget tillskott. Gav förut glukosamin då min har haft bekymmer med kotledsinflammationer, slutade med det då jag inte märkte ngn effekt, ingen hälta på 5 år nu och 4 år sedan jag slutade med glukosaminet.

Min pålle får hösilage, betfor och mineraler. Thats it! Har man ett tillräckligt bra hö/hösilage behövs inget kraftfoder. Hästen tävlar msv dressyr. :) så jag håller helt med dig Frida!

Hö, havre betfor och lusern ( svårfödd donna har jag :P) och mineraler. Mer behövs inte! Jag ger B-vitmin vid fällning eftersom hon gärna blir lite "down" då och jag tycker att jag har sett bra resultat av B-vitaminen!

Havre, Betfor, mineraler och hö. Senaste hästen jag hade fick även lucern då hon va lite svår född. Vid sämre värden på hö så kombinerade jag extra med soja. Vid fällning kunde B-vitamin komma till hands också

Den enda "extraburk" som finns hos mig är foderjäst till Calle. Annars är det hösilage och Krafft Groov Sensitive dom äter.

Min häst får örter mot hostan, från secreta PRO. Det är det enda extra han får förutom sina mineraler. Får han inte sina örter så börjar han att hosta igen, så för honom hjälper dessa :)

Min häst får analyserat hösilage och lite müsli för att ha "krubbskrammel" när de andra får mat samt för att hon ska äta upp mineralerna (som ges i rätt mängd beräknad på hösilageanalysen).
Eftersom hon dessutom har lite problem med lederna så får hon nyponbjörk och det efter samråd med veterinär som rekommenderat preparat för att underlätta för lederna och då har jag funnit att nyponbjörk är det som jag märker bäst resultat med på just henne.

Jag gav min häst med dåliga hovar (växte långsamt och sprack lätt från sömmen och ner) kieselgur, märkte ENORM skillnad efter ca ett år. Ger min nuvarande häst det oxå, har inte gett det tillräckligt länge dock för att se något resultat. Skulle aldrig peta i mina hästar massa strunt hit och dit..

Jag ger inga tillskott. Vi har bra värden i vårat hö/hösilage. Enda gången jag ibland kunnat ge och det är sällan, är B vitamin om en häst fäller mycket.

Lusern ger vi till gammelhästen då hon inte äter grovfodret lika mycket som hon gjorde förr.

Mitt dressyrsto äter hösilage, hel havre, riven betfor och kraft blå mineral. På vintern får hon även linfröolja och ibland lusern i pelletsformat. Hon har även en saltsten i boxen med mineraler i. Jag har aldrig använt mig av fodertillskott som b-vitam och såna saker. Någon veterinär har aldrig sagt att min häst behöver det. :)

Jag känner att det inte är förens jag vet vad som är i hösilaget som jag vet vad hon ska ha. Jag kanske är lite old school och vill helst utgå från havre/korn och betfor om det behövs mer än vad hästen kan äta i hö. Minns en försäljare som tittade på mig som om jag vore dum i huvudet när jag sade att min ponny bara fick hö. Hur skulle hon då få i sig vitaminer och mineraler(?!) medans jag tyckte att det fick hon ju i sig med höt. Jag tror hela grejen är att det är lätt att känna sig som en bra matte när man står där och fipplar fram och tillbaka med småburkarna och duttar. Jag tror att det är det starkaste försäljningsargumentet för alla dessa tillskott; du bryr dig om din häst. Om det behövs eller inte verkar vara en annan femma.

Här kan den som är intresserad läsa på om utfodring. Visste ni t.ex. att det går alldeles utmärkt att utfodra hårt presterande tävlingshästar med bara grovfoder? ;)

http://www.hastsverige.se/sida33.html

Jag tar höanalys och sedan får hästarna kraftfoder utefter det, det är ju inte alltid man kan välja ett riktigt bra hö så ibland får man ju anpassa sig. Det brukar aldrig behöva bli mer än 1 kg kraftfoder per dag för hästarna ändå, det är bara storhästen som har tillskott i form av glukosamin, han är 21 så han knäpper och knakar lite här och var annars ;)

Bra inlägg, mammas häst (som jag även rider och sköter) har en känslig mage och har väldigt lätt för att bli tunn. Han får vitamintillskott efter behov, olja för hull och tarm-funktion, psylliumfrö för tarmfunktion, magnesium som veterinär rekommenderat för magen, salt. Sen pellets som är balanserade efter hans behov av protein etc. Allt uppblött! Inget åker ner i burken som inte behövs för hans välmående :)

Bra tänkt men aningen dubbelmoral att ge ett fullfoder med tillskott tillsatta i utan beräkning utifrån ditt hö! ;-)
Fast det är smidigt, jag ger också så rena råvaror som möjligt (hö, havre, soja, betfor) men har fått tillsätta Krafft Muskel för att få tag i potatisprotein... Men då får jag ju en massa "junk" med som jag egentligen inte var så intresserad av... Men orka bekymra sig om det... Inte jag i alla fall ;-)

Höanalys är NR1 och så fyller man upp med protein(hos mig lusern), energi(hos mig havre) och mineraler utefter vad den analysen säger :D Min valack får även Hyaluronsyra(tillskott för sina leder) 1 gång per dag efter vets rekommendation.




Kom ihåg mig?