Nyfiken på era putsvanor

I vårat stall finns det lika många som putsar frenetiskt efter varje ridpass som det finns dom som kanske putsar upp lädret inför tävling på sin höjd, annars får det vara. Därför blev jag lite nyfiken på att se hur vanorna ser ut för er? Kanske kan ni svara på frågorna nedan, för det vore roligt att jämföra lite svar.

- Hur ofta putsar du din sadel och vad använder du för puts (sadeltvål, läderfett etc.) till detta?

- Hur ofta putsar du ditt träns och även här, vad putsar du med? Skriv gärna hela proceduren om ni använder mer än en produkt vid putsning.



Sadel: putsar en gång i månaden ungefär, först sadeltvål och sedan fett. Träns: kanske en gång i veckan, samma saker :)

Sadeltvål (stübbens) efter varje gång på alla lädergrejor som använts. Även skydden om jag ridit med läderskydd.
Fettar in (Effax) ca 1 gång varannan månad. Tar alltid av schabraket efter ridning så det får torka och byter till ett nytt ca var 3:e-5:e ridtur beroende på hur svettigt det blivit.

Sadeln putsar jag av med sadeltvål kanske en gång i veckan, mer efter svettiga pass :) tränset putsas varje dag men det är för att han blir så svettig nu på sommaren xD sadeltvål där ned och läderfett efteråt.

Putsar träns, sadelgjord och undersida sadel varje dag med Absorbine Horseman's One Step (världens bästa)! Hela sadeln några dagar i veckan eller när det behövs. Fett när det behövs, lite oftare nu på sommaren när hästen svettas så mycket. Stövlarna med skokräm innan varje tävling eller nån gång i månaden när det behövs. Stallskor med Effekt kräm varje dag.
Putsfreak I know, men har man inte råd att köpa nya saker hela tiden får man ta hand om det man har. och så måste det ju vara betydligt mkt skönare för hästen med mjuka rena grejer än stela, svettiga saker.. :)

Putsar typ aldrig hehe :p men har inte så dyra grejer så blir inför tävling typ

Har precis köpt ny sadel, så den putsar jag av med lädertvål varje/varannan dag, fettar in efter ca 1-1/2 månad! Detta efter instruktioner från personalen på Mustang.
Både träns och stövlar är så slitna så dom bryr jag mig inte så mkt om, men när jag köper nytt så blir det samma vanor som med sadeln :)

Hur gör du själv då Frida?

Sadel: putsar den innan tävling ca 2 ggr i månaden. Använder prestige cleaner och conditioner(har prestige sadel).
Träns: ungefär samma som sadeln kanske putsar av det med våtservett om det är väldigt smutsigt efter träning.
Beskydd putsar jag med våtservett, magplatta och martingall använder jag lite olika putsmedel på men ofta prestige putsmedlet på dom också. Nästan alltid när jag gör rent sakerna och inte ska tävla använder jag våtservetter.

Träns och sadelgjord försöker jag putsa efter varje ridpass, med vanlig glycerintvål från stübben, eller vad jag råkar ha just då (snabbputs alltså, spänner inte upp spännen och gör rent under varje dag. Det händer kanske 1 gång/månad.) Sadeln putsar jag när det behövs. Kanske med ett par veckors mellanrum eller om det regnat när jag ridit. Samma tvål där. Blir något torrt använder jag Fiebings Neatsfoot oil 100% pure, då blir det supermjukt.

Jag avskyr den svenska ovanan att dränka in läder i Ekol fast lädertvål. Det är inte en tvål utan ett smörjmedel som ska användas på rent läder!! Det blir så äckligt av smuts blandat med fet tvål som lägger sig som en hinna över läderytan!
(för info om Ekol lädertvål och hur man använder den kan man t ex se deras hemsida: http://www.ekol.se/index.php/sv/leather-care/leather-soap.html)
Läder rengörs med vatten, fuktig trasa och torkas av. Vid behov (om lädret är torrt) smörjs det med antingen lädertvål (se ovan) eller läderbalsam eller fett efter behov.
Jag har haft ngn annan typ av lädertvål förr men även då gäller ju att man inte ska lämna två och smuts i en äcklig sörja på lädret, lädret måste FÖRST rengöras innan man lämnar ngn produkt på det.
Ofta rengör jag bara lädret, torkar av med fuktig trasa och/eller med vatten beroende på status. Det gör jag i principd agligen, onödigt att låta smuts förstöra lädret. Det räcker på väl impregnerat tidigare insmort läder att hålla det rent.
Vid behov läggs två, balsam eller fett på lädret.
Inför tävling blir det glansigt och snyggasta v ett läderbalsam, brukar föredra Effekt, men då gäller det att planera så att lädret inte är för insmort sedan tidigare för då måste det torkas bort först...
Det är sååå vanligt att folk kladdar på smörja och smuts i tjocka lager så att man till och med kan ta ett finger och trycka bort en smetig yta utanpå lädret! :-P
Ohyggligt ofräscht, och lädret blir svart-matt-kladdigt istället för blankt ochs nyggt!

Sadel: torkar av sadeln med en fuktig trasa efter varje pass. Läderfett typ 2ggr/v beroende på hur lädret verkar.

Träns: Torkar av med fuktig trasa/alt med sadeltvål efter varje pass. Smörjer kanske 3ggr/v med läderfett, men då mest det som har kontakt med slem. Tygelhakar, snokrem mm.

Har dock inget medel jag verkligen fastnat för och tyvärr har inte min sadel ett eget märke av läderprodukter. Så jag har både det ena o det andra medlet :)

Putsar allt varje dag:)

Putsar allt varje dag, kan hoppa över någon dag om jag har bråttom men allt putsas med childerics tvål (den vänstra på din bild) och sadeln oljas in med childerics olja 1-2ggr per år, eller om det skulle regnat mycket! Tränset oljas om det känns torrt men det är väligt sällan! Bostons eller ariats quick-shine på tränset som finish till träning och tävling :)
Jobbat hos två större ryttarre och där putsades också allting varje dag så det är där jag har fått det ifrån :) plus att det håller längre om det är välskött!
Tack för en bra blogg också!:)

Tränset putsas kanske 3-4 dgr i veckan med läderfett och sadeln typ en gång i veckan med sadeltvål + puts från prestige.

Moa

Är lite "skadad" efter jobb hos en GP-ryttare för där putsades allt efter varje ridpass, så har fortsatt med det. Använder stubben-rengjörning (tvål och fett) till både sadel och träns.

Putsar när det är smutsigt,mao sällan.
Trots billiga träns som inte putsas så håller de utan problem i fem år, sen har jag tröttnat på dem :)

Det viktiga tror jag snarare att förvara sakerna i ett torrt och lagom varmt utrymme.läder ska inte mögla!

Jag får så dåligt samvete mot hästen om jag inte putsar, så träns/kandar beroende på vad jag använt putsas efter varje ridpass. Oavsett om vi skrittat ut i skogen eller tränat ett dressyrpass. Jag tycker det känns mycket mera fräscht om det är rent varje gång jag ska använda det :) sadel putsas kanske 2 gånger i månaden och inför tävling. Jag putsar alltid med TIBs sadeltvål (bästa som finns i hela universum!) och fett används nästan aldrig. Dock använder jag en speciell olja som jag inte mins namnet på, på sadeln. Jag har en brun sadel och då blir det gärna skavmärken i mellan kåporna och med den oljan försvinner dessa märken :)
Vill dock säga att jag använder tyglar från hööks på mitt träns och dessa tyglar suger, de första gångerna jag använde det försvann färgen. Trodde att tyglar för 300kr skulle hålla färgen mer än 2-3 gånger :)

På min sadel använder jag Equipes produkter. Soft oil, soft clean och fett. Oljan och sadeltvålen använder jag 1-2 gånger i veckan. Fettet används mer sällan, kanske en gång i månande. Lädervården från Equipe är den bästa jag har haft!

Tränset putsas varannan dag eller vid behov. Jag är noggrann med rengöringen av lädret och hatar när det blir smutsigt!

Sadeln har jag fått direktiv av att putsa när den blir skitig ca en gång i veckan, ibland oftare ibland mer sällan. Då använder jag vanligt glycerintvål från Bruno delgrange (sadeln är från samma märke) eller butets tvål. Två gånger om året oljar jag in sadeln för att tillföra fukt (vanlig matolja). Har fått lära mig att sadelfett förstör mer än gör nytta då det gör lädret mjukt men man vill ju det ska förbli stabilt. Träns ungefär en gång i veckan och då både tvål samt fett från butet.

Träns: Drar av det efter nästan varje ridpass, låter bli om jag har bråttom. Använder horsemans one step eller stübbens lädertvål + vatten.

Sadelgjord: De i läder gör jag likadant som tränset, de i syntet spolar jag av om de blivit väldigt svettig, annars borstar jag bara bort håren.

Sadel: Putsar så lite som möjligt då den har lätt att bli vit annars, blir som en hinna på lädret = överfettad sadel. Så om den är smutsig tar jag skummig tvål och vatten och torkar sedan av den. Stropparna oljar jag in ibland så att de inte blir torra.

Tränset tvättas av med Stubbentvål och torkas efter varje ridpass. Smörjer lite lätt med fett, speciellt snokrem som lättblir stel annars.
Sadeln torkas av efter varje pass med handduk. Gjord och stroppar tvättas med Amerigoprodukter också efter varje ridpasss. Använder lite fett eller olja vid behov. Själva sadeln blir kanske varannan månad och gjord och stroppar en gång i veckan.

Putsar träns och sadelgjord efter varje ridpass, använder oftast Horseman's One Step då jag tycker den är riktigt bra på att få bort smuts och svett samtidigt som lädret blir mjukt. Ibland har jag också TiB's lädersåpa som också är riktigt bra. Smörjer med läderfett någon gång ibland, ibland flera gånger i veckan ibland någon gång i månaden. Då använder jag B&E's läderfett som jag tycker är riktigt bra.

Sadeln putsar jag när det behövs, torkar av den lite snabbt om den blivit dammig men annars blir det nog bara en gång varannan vecka. Inte så mycket fett på den utan jag brukar använda Horseman's One Step även om sadeln för att få bort smuts och damm. Hatar putsmedel som gör att sadeln gnisslar.. Hade jag en sadelbock skulle jag garanterat putsa den lite oftare!




Kom ihåg mig?