Godmorgon!

Vilken diskussion det blev om gårdagens behandling. Inte mig emot, jag gillar när det ramlar in mycket kommentarer. Däremot blev jag lite skeptisk när det till och med skapades en tråd på Bukefalos där man indirekt klankar ner på både min och en väns inlägg i våra bloggar. Har pratat mycket med henne under gårdagen och det är skönt att kunna luta sig mot någon med samma åsikter ibland.
 
Jag vill poängtera att jag inte tycker att det är "kul" att behandla en häst, men att jag samtidigt inte tycker att det är konstigt att få en reaktion efter ett års intensiv träning. När Danny kom var han smal, gänglig och inte tränad speciellt mycket. Han har vuxit säkert 100 kg på bredden, ett par centimeter på höjden och gått från unghäst till vuxen. Att göra den omställningen med ryttarbyte, gå på andra underlag och dessutom få en helt annan vardag innebär att kroppen påfrestas extra mycket. Det är stor skillnad på att behandla en häst efter ett sånt år, än om han skulle in nästa år och visa samma sak. Hade ingenting "förändrats" i hans liv utan han hade gått på samma sätt som vanligt och ändå behövts behandlas - då hade jag börjat fundera på vad som var galet.
 
Dessutom tycker jag att det är vanligt att dom om skriker rätt ut vid sånna här diskussioner är just om som aldrig är inne och gör "vet-check" på sina hästar. Ärligt talat så finns det säkert mängder som rider runt på hästar som dom tror är friska och som "aldrig behövts behandlas" trots att dom säkerligen hade visat reaktioner på böjprov. Jag tyckte också att Danny var fräsch och fin utifrån hur han har gått, men liksidiga reaktioner är svåra att se.
 
Det är SUNT, inte tabu, att regelbundet checka av hos en veterinär. På samma sätt som man vaccinerar och kollar tänder är böjprov ett bra sätt att få svar på om hästen "är grön att träna vidare med". Självklart hoppas man att hästen ska springa igenom UA allt, men det kan även göra att du finner dom små problemen i tid. Det gör dig mer uppmärksam till nästa gång, och förhoppningsvis så berodde gårdagens reaktioner endast på grund av detta omtumlande år för Danny.

sunt inlägg... bra skrivet

Bra Frida! Tycker absolut att du har ett sunt sätt att tänka kring detta. Danny har varit med om mycket under detta år. Kanske skulle han behövts vilas tidigare men det är svårt när det inte syns något. Nu blir det en vila nu i stället! Kramar

Jag tycker att man absolut ska göra vet-checkar på sina hästar då och då, framför allt om man känner att hästen inte känns helt fräsch. Dock så finns det även hästar, som alltid visar hälta på böjprov (vilket är ganska vanligt), utan att det är något allvarligt som påverkar eller hindrar hästen i träning och tävling :-)

Hoppas att Danny är fit for fight igen vid återbesöket!
/Elin

Vetchecka är aldrig fel, speciellt inte om man känner att något inte stämmer. Allt kan man inte heller "vila bort".

Att diskuteras på offentliga forum är nog bloggandets baksida, vill man bli "stor" får man nog räkna med att man blir pratad om...

Jättebra skrivet Frida! Faktiskt så är jag nog en av dom som inte tycker att man ska åka in i onödan men sånna här inlägg är precis vad som kan omvända en ha ha :-) Håller helt med dig.

Jag inte jätte pigg på att behandla utan väljer gärna en alternativ behandling pga infektionsrisken, men jag litar på min veterinär och lyssnar alltid på dennes rekommendation. Dock har jag antingen haft tur eller hållbara hästar då jag aldrig har behövt behandlat en halt häst. Jag tycker ändå i vilket fall som helst att det är ägarens ensak att välja om man vill behandla sin häst eller inte utifrån veterinärens rekommendation :-)

/Elin

Ja men precis! Vi har flera hästar i stallet som "aldrig varit halta" - men som trots det behandlats flera gånger, ibland med mediciner, ibland med vila eller någon form av rehabilitering/vård (fysio, kiro etc), eller förändringar i träningsupplägg. På grund av minimala reaktioner som upptäckts vid regelbunden koll. Tror det är därför de kan prestera år efter år, och går framåt i sin utbildning!

Såg ditt svar på bukefalos-tråden. Bra skrivet både där och här! Tyckte att det var fel att hänga ut både dig och diskutionen på Matildas blogg. Ni är båda kämpar, duktiga ryttare med fantastiskt fina hästar! Dessutom är ni så måna om era hästar att det svämmar över :-) Lycka till!

Tycker det är skönt att du inte tar saker personligt utan att det går att diskutera med dig. Trist att bukedrevet ska gå bara.

En vet-check är inte fel, däremot tillhör jag dem som inte anser att sprutning är ofarligt. Har en vän vara knä förstördes av en behandling, det är trots allt en led de sticker i.

Och jag tycker inte man ska behöva behandla varje år på amatörnivå, då gör man nåt tokigt.

Regelbunden vet check , MINST en gång i halvåret så veterinären lär känna hästen...

L

Tycker att det verkar oerhört bra att göra en årlig undersökning om hästen tränas på en högre nivå. Tror också att det är lätt att tro att ens häst är felfri, och så går hästen och drar på en liten skada som sedan förvärras. Bara för att Danny fick behandlas den här gången behöver ju inte betyda att han behöver behandlas varje år heller.

Det är klokt att kolla upp sin häst på det ena eller det andra viset. Sen får man hoppas och lita på att veterinären är så pass kunnig och klok så att denne kan avgöra vad för behandling som behövs.

Då är jag galen oxå isåfall för mina islänningar kollas var tredje månad, dock bara böjprov när vet tycker det behövs. Men all annan koll görs var tredje. Jag förstår inte disskusionen ,alla gör väl vad dom tycker passa just deras liv o häst. För att få en hållbar häst i högre klasser där det blir mer påfrestningar krävs det en bra kontakt med vet och tränare..

Jag tycker det är jäkligt strongt av dig att öppet och ärligt berätta. Det är så mycket tabu kring skador och behandling av hästar. Jag håller helt med dig!

Helt rätt Frida!

Frågan är ju vad som är värst, fortsätta rida på en häst som inte är fräsch, börjar protestera och sedan troligtvis får bestraffning av sin ryttare. Eller att behandla sin häst förebyggande så att det klarar av att utföra det som ryttaren begär??? För mig är svaret självklart! Sedan är det såklart alla ryttares mål och uppgift att rida sina hästar på ett så klokt och omväxlande vis som möjligt, men det är väl en självklarhet? Så tummen upp för de förståndiga ryttare som regelbundet kollar sina hästar!




Kom ihåg mig?