Hur sköter ni svansen?

Det här med hur en svans ska skötas för att den ska vara som vackrast är det delade meningar om. Jag gör på mitt sätt, någon annan på sitt. Tänkte höra hur NI gör?
 
- Hur ofta tvättar ni den?
- Hur ofta kammar/borstar ni den?
- Hur borstar ni den (ex. med vilken sorts borste, om ni kammar igenom helt eller bara "det värsta" etc.)
- Klipper ni den på något speciellt vis? (Bara längst ner, klipper ni svansroten etc.)
- Något annat speciellt så som användning av pälsglans, balsam?
 
Jag skriver om hur jag gör lite senare, men först vill jag höra era specialare för att få drömsvansen!
 
 

Pälsglans innan all borstning, borstar dagligen med piggborste, och då hela svansen ända in i svansroten. Tvättar om den är äcklig (sto, kan ju brunsta ibland ;) ) eller såklart om hela hästen ska bli fin och duschad innan träning/tävling. Ser även till att ha den flätad om det är mkt lera ute, så blir den lättare att borsta. Klipper bara topparna, vill ha den så lång som möjligt, men inte så den ser sliten ut.

Badas regelbundet med schampo och balsam när vädret tillåter. Därefter regelbundet med pälsglans och reds ut med fingrarna varje dag. Klipps rakt nedtill samt svansroten.

Kan du inte skriva om pälsglans också? Vilket är bäst och varför? :)

Klippt till strax över kotorna bak i nedsläppt läge.

Jag borstar mitt stos svans dagligen, först sprayar jag på pälsglans (TIB Horse) sen ryktar jag hästen under tiden det får verka, borstar svansen med en vanlig bred hårborste för människor alt med Borstiq svansborste. Svansen är alltid flätad vid hagvistelse och bör hon står i boxen knyts den även upp (trampar sönder den annars). Klipper den strax nedanför kotan på längden och vid svansroten.

Myten om att borstning av svans sliter på den tror jag inte på, lossnar mycket sällan något tagel när jag borstar och min häst har så tjock och lång svans att det räcker till två ;)

Nu under vintern tvättar jag den aldrig utan använder pälsglans och borstar ur halmstrån varje dag. Den håller sig jättefin. Under lerperioder är den flätad i hagen och jag tvättar den om det behövs, annars underhåller jag med pälsglans och borste. Vi har inte varmvatten i vårt stall så det blir naturligt att man inte tvättar mer än nödvändigt. :)

Har ett halvblod med ganska tjock och självlockig svans! Jag borstar med en stor vanlig hårborste nästan varje dag, borstar topparna först och sedan en liten del i taget. Foxfire pälsglans typ en gång i veckan el om det regnat/snöat. Klipper bara längst ner upp till kotan, lite mer under våren/hösten när det är lerigt i hagarna. Tvättar bara till tävling :-)

Tvättar jämt och ständigt eftersom alla har vita svansar :P Tvättar med jodopax eller yes om dom är mycket skitiga eller gulaktiga annars grumme grönsåpa. Använder sjuka mängder med pälsglans (foxfire), klipper vid kotan och borstar med gles hårborste. Flätar vid behov och "stylar" svansroten med gelé till tävling.

jag borstar svansen max en gång i veckan, men oftast mer sällan. Pälsglans före borstning, sen borstar jag i "etapper". Håller i hela svansen och reder först ut topparna och arbetar mig uppåt. Har en speciell svansborste som är oslagbar.

Spolar av den grundigt om jag duschar hästen.

jag har arbetat som hästskötare åt dressyr hästarna på dressyrhoppet och så här gjorde vi för att hålla svansarna fina och tjocka: aldrig röra svansen förutom på träning eller tävling, ha mycket pälsglans (equistar) i och tvätta den när den blir lerig eller är skitig och jätte viktigt att skölja ur den ordentligt, så hästarna inte kliar i den och så. jag brukar använda diskmedel utan parfym och som är milt och tvätta med. klipper den nertill och använder kotans nedre del som riktmärke hur lång den ska vara. det har funkat kanon på deras och mina hästar.

För det mesta räcker det att jag sprayar svansen med Foxfire ungefär var 14 dag- sedan borstar jag den med en vanlig människohårborste varje dag.

Tvättar svansen ytterst sällan, min häst brukar inte rulla sig i gegga.

När jag köpte min första häst (för 25 år sedan) var det mode att klippa svansen uppe vid svansroten ganska mycket- idag tycker jag det är jättefult och klipper endast nederdelen av svansen, till kotan ungefär.

Använder mig av cowboy magic och borstar med en glestandad borste i etapper nästan varje dag och klipper endast topparna vid kotan

Pälsglans i först o främst! Borstar aldrig utan att ha sprayat svansen lätt först. Borstar med en såndär borste som ser ut som en vanlig hårborste, och jag börjar som på mig själv - med topparna.
Jag klipper inte vid svansroten och flätar alltid svansen höst/vinter och vid transportåkning.
Min skimmel tvättar jag betydligt fler ggr än mitt bruna sto. Hennes svans tvättar jag bara när den känns äcklig.

På min praktik så borstas svansarna varje dag, flera gånger dessutom.

Jag brukar först spraya i Foxfire pälsglans och låter det verka ett litet tag. Sen borstar jag ut hela svansen med en vanlig borste, en människoborste eller bara fingarna. Börjar borsta längst ner och tar sedan små slingor och borstar ut :)

Svansarna tvättas även vid behov och flätas om det är lerigt ute eller innan de ska nattas.

De klipps jäms med kotan på längden och uppe vid svansroten.
Alla är dressyrhästar :)

Borstar hela svansen varje dag och alltid pälsglans innan! ( TIB eller foxfire!) klipper längst ner och svansroten men schamponerar väldigt sällan. Tror senaste gången var i oktober... Men den håller sig fräsch iaf. Flätar om det är jättelerigt ute, men försöker att undvika det så gott det går eftersom det sliter så mycket.

TIB pälsglans är den pälsglans som är överlägset bäst, sprayar ca 1 gång var 14e dag, låter den verka medans jag borstar av hästen sen använder jag en svansborte, som jag börjar borsta nerifrån och uppåt, ända i i svansroten. Får alltid höra att jag har en häst med väldigt fin svans. Klipper inte svansroten då jag vill ha en jämnväxt svans klipper vid kotan ca.

Fiebing's pälsglans eller ÖoB's, dom är dom absolut bästa tycker jag! Sprayar in hela svansen i glans minst 1 gång i veckan, låter det torka medans jag ryktar och borstar sedan grundligt. Jag upplever att ju mer sällan man borstar och vårdar svansen desto sämre blir kvaliten då det tovar sig och lossnar massor med hår när man väl tar tag i det. Babyshampo är verkligen toppen i svansen, blir sååå mjukt och är milt! jag är alltid noga med att borsta ända in till svansroten då tovorna inte uppstår lika lätt om alla strån är separerade!

Klippa svansroten är en dödssynd!! Så otroligt fult! Förstår inte varför man vill få det att se ut som hästen har exem? :p
Klipper endast på längden så svansen inte skall släpa i marken/trampas på. Brukar klippa nedanför kotleden. Borstar försiktigt men noga varje dag med Borstique svansborste och använder pälsglans vid behov, oftast 2 ggr i veckan. Tvättar sällan, endast om den är smutsig eller om jag badar hela hästen. Om jag spolar benen så spolar jag svansen också. Min skimmels svans tvättas dock oftare! Använder Absorbine Superpoo shampo och pälsglans eller TIB pälsglans. Har alltid pälsglans i efter tvätt.

Jag borstar svansen varje dag och tvättar vid behov (brunst/bajsig/tävling). När jag borstar snurrar/tvinnar jag alltid svansen och börjar borsta topparna, sen "lättar" jag på snurrnigen ju längre upp i svansen jag kommer, på så vis slits aldrig taglet av vid svansroten! Borstar med vanlig hårborste.

Jag tvättar svansen när den är smutsig(oväntat). I och med att jag har ett sto som ibland kissar på den och som dessutom har rätt tjock svans(tinker,fullblod,varmblod) blir det vad tredje vecka ungefär. Då tar jag varmvatten och billigt människoschampo och sedan när den är riktigt torr (typ dagen efter) pälsglansar jag den med Ultra Shield pälsglans( världens bästa). Efter en kvart är det bara att reda ut hela svansen med en piggborste. Efter det håller sig svansen blank och fin tills den blir blöt/lerig/kissig.
Borstar svansen gör jag nästan varje dag, men då håller jag emot och tar bara längst ner där det oftast blir tovigast. Och om svansen är smutsig låter jag den bara vara och plockar spånen med handen.
Jag klipper svansen bara rakt av så att den slutar precis där underbenet börjar.

Ida

Tvättar svansen på mina innan träning/tävling eller om den är smutsig, tvättar med schampo (häst) och ett milt balsam (oparfymerat) och sprayar pälsglans och borstar varje dag.
Fläta i hagen pga smuts och att min unghäst äter på svansarna..
Jag tycker att en fin svans gör mycket på helhetsintrycket! :)

Använde alltid foxfire förut men numera absorbine showshine, det bästa pälsglansen, ingen annan som gillar det?!

Jag har i pälsglans varannan dag och lika ofta reder jag ut den med fingrarna tills den är helt tovfri :)
tvättas görs bara inför tävling, eller om den skulle bli extremt skitig!
Använder Emin pälsglans samt Ekol eller Renons hästschampo :)

Min lilla bruna: Borstar/kammar igenom den innan jag rider, pälsglans då och då. Hans svans är alltid superfin, lätt att borsta och blank, vattnet är helt klart när man tvättar den. Renlig pålle!

Min stora vita: Tvättar titt som tätt på sommaren, tycker det är för kallt på vintern (för mig haha) så då får han gå runt med brun svans, han är en riktig smutsgris som alltid grisar ner sig till max så hans svans är inte så rolig. Den ska föreställa kritvit..

Jag tvättar med glans schampo när det behövs, samt innan tävling (ibland träning för ponnyn som är ett sto) min storhäst håller svansen oftast ren! Sen använder jag mig ut av Tobbe Larssons pälsglans (absolut bäst enligt mig + att det luktar så gott). På vardagarna borstar jag svansen med vanlig rotborste och innan träning/tävling en "träborste med piggar på". Borstar även ut med en vanlig hårborste för att få svansen extra fluffig och fin. Klipper svansen vid kotan med jämna mellanrum, men vill inte att den ska se klippt ut. Ponnyn klipper jag inte vid svansroten. Men min storhäst köpte jag i november och ägaren där har klippt honom vid svansroten, så just nu får jag frisera så det ser bra ut där helt enkelt. Men det ser så fult ut nu när det håller på att växa ut, så funderar på att klippa där jag med! Men klurar lite på det fram tills tävlingarna börjar...

på Mina islandshästar tvättas svansen EN gång / sommar , borstas dagligen med en hårbotste med träpinnar ( gles) . Fick den som förslag till mitt eget hår av frissan så köpte en likadan till hästarna, den sliter inte på håret o borstar ändå ur alla knutor. Pälsglans används oxå dagligen dock bara i topparna . Svansen klipps i markhöjd!

Tvättar inför tävling. Då med schampo anpassat för hästens färg (yes på skimmel) och balsam. TIB pälsglans varje dag och borstar endast svansen vid träning och tävling :). Klipper den strax ovanför koterna trots att jag hoppar... Tycker det är fint på alla hästar med en lång svans! Alla mina hästar har i alla fall haft tjocka, glansiga och lockiga svansar :).

Jag brukar rycka svansroten precis som med manen, hästarna tycker det är skönt o det blir snyggt :) pälsglans o borstning varje dag. Tvättar ibland med hästshampo o människobalsam :)

Rekommenderar verkligen K9's produkter för häst. Deras pälsglans är verkligen det bästa jag har haft :D




Kom ihåg mig?