Så gick det idag

Ja vad ska man säga, tur att jag kollade upp honom och nu blir det bra, lite tid bara. Ingen större fara men man blir alltid lite orolig över dom små liven när dom är behandlade.
 
Kan börja från början, jag åkte själv. Transporten var som en iglo och allt var fastfruset, löste sig dock med lite våld. Fick hjälp att stänga luckan bak när jag lastade på (Therese var i stallet) och sedan bar det iväg. Kan inte skryta med att ha kört helt själv så många gånger, men har ungfär 20-30 minuter till kliniken så det kändes hyffsat tryggt. Lastade av själv (duktig häst) och fick gå in i en box på kliniken för att vänta en stund. Har varit där tusen gånger så nu känns det som att jag rabblar helt onödiga saker - men tänkte för er som inte vet hur det går till.
 
Danny fick sedan komma ut på löpargången och där klämde Nino igenom hela honom. Lite reaktion på ryggen/korset samt något sned i bäckenet - kiropraktor rekomenderades. Därefter gjorde vi böjprov och han visade reaktioner på båda framkotorna samt gaffelbandsfästet. 1 grad ena fram, 2 grader andra fram. Inget i övrigt. Longerades utan anmärkning.
 
Vi diskuterade lite om året som gått och Nino tyckte att han hade typiska "vuxit snabbt-syndrom", unghäst. Nu blir visserligen Danny 7 år, men han var gänglig som en treåring när han kom förra året. Han har förmodligen både vuxit på höjd och bredd, samt att det varit ett intensivt år med mycket träning. Han har gått från unghästnivå till mycket "vuxenrörelser" med samling. Då blir det lätt reaktioner samt att ryttarbyten med nya underlag och träningssätt alltid sliter litegrann. Jag är inte förvånad, det har varit ett händelserikt år för Danny. Mycket träning, växtperioder och en hel del bus/spring i hagen.
 
Han blev i alla fall bedövad och sedan gjorde vi nytt böjprov som såg bättre ut. Därefter fick han en dos lugnande samt fick till sist behandlas med cortison/tuppkam på tre ställen. Båda kotorna samt gaffelbandsfästet. Nino poängterade att han behandlade med väldigt låga doser så att jag behövde inte bli förskräckt. Det var relativt små reaktioner på böjprov, samtidigt som det är viktigt att behandla och förebygga att det skulle bli värre. Danny har varit fantastisk hela dagen. Lastade på själv vid kliniken, lastade av hemma igen vid klubben. Tror han fattade att matte var ensam idag :) Faktiskt lite impad över mig själv också haha! Med lastning, körning och backande av transport och grejer.
 
Summa summarum, tre veckors vila och sedan återbesök. Troligtvis fräsch och bättre än någonsin då!
 
Ida

Jag rekommenderar equiterapeuten Li Johansson :)

Vilken tur att du kollade upp det i tid! Håller med om att det är bra att kolla igenom hästarna på klinik ibland. Dock undrar jag om det är något du kommer göra annorlunda i ridningen? Det var ju uppenbarligen inget som uppkommit på grund av ridningen, så hoppas du förstår min fråga :)

Jag beundrar dig mycket- du är jätteduktig som klarar häst, transport mm helt själv. Kram W-A

Vilket framben reagerade han mer på?

Svar: Vänster
Frida Hallgren

Tur då att du kollade upp honom! :) De är ju trots allt idrottsmän och behöver behandling med jämna mellanrum, precis som våra mänskliga idrottsmän!

Vad anser du om det där med vila efter behandling? Jag har genom åren haft ett par olika veterinärer, där alla har en egen syn på vila efter behandling. Nu handlar ju mycket om vilken status hästen i fråga har, men över lag liksom.
Vi har en tysk veterinär som har jobbat åt belgiska (tror jag att det är!) landslaget, som kommer till stallet några gånger om året, och efter en vanlig ledbehandling är det max 10 dagar skritt. Åker man till Tornell så brukar det vara minst tre veckors skritt. Den veterinär jag använder brukar ge en veckas skritt, men min häst brukar bara få fyra dagars skritt (fast det beror ju på att han har artros).
Man måste ju kunna förlita sig på den veterinär man anlitar! Men ja, skulle vara intressant att höra din syn på saken! :) :)

Rekomenderar också Li Johansson, Blondie var också sned i bäckenet!

kramkram

Ännu ett bevis på att man ska lita på sin magkänsla- du misstänkte ju att något inte var riktigt som det skulle.

Jag var med om samma sak i höstas- tyckte att min häst IBLAND tog något "skumt steg" i ena varvet- såg inget när jag lonerade och ingen lekman såg något när jag red.

Ändå var även min häst 2 grader halt på ett bakben (knä) hos veterinären.

Hästar är ganska tåliga tycker jag- halt behöver inte betyda "hoppa på 3 ben" utan kan vara ganska subtilt.

Att behöva ledbehandla en häst är absolut inget konstigt tycker jag- det sliter att träna på ordentligt.

De som påstår att deras häst aldrig har varit halt har i många fall antingen faktiskt inte märkt en hälta som till slut självläkt (tex under en längre vila/ bete) eller inte tränat särskilt hårt.

Så...det kan hända den bäste, även med klok träning osv....min erfarenhet...

Birgitta, Klart det kan hända den bästa, hästar har olika hållbarhet och kan råka göra sig illa.

Dock är inte msv så hög nivå att hästarna ska behöva ledbehandlas, det är ryttarens skyldighet att bromsa och lägga in återhämtningsperioder.
Om.man inte ens funderar på vad som gick snett är man farligt ute.

Frida, fick intrycket att med din semester osv så tränas och tävlas han inte lika hårt just nu. Efter en hård säsong rekommenderas lite vintervila så jag trodde det var det han fick.

Jag tycker visst att man ska kontakta vet om hästen inte känns okej och om hästen visar något fel ska man naturligtvis behandla (om det är det som behövs).

Men jag tycker iaf att två graders hälta är mycket.

Ska du tillbaka till vet eller ska du bara rida på efter vilan?

Pernilla: Det står ju skrivet i texten om vad veterinären (samt frida) trodde var anledningen till detta?! Ser inget konstigt alls i att behöva behandla en häst som bytt ägare och sedan tränats mycket under ett år. Det är ju rätt stor skillnad på hästen mot när den kom :-) Klart det innebär mer belastning att gå från LB till MSV...

Pernilla:

Fast varken Frida eller jag skriver väl att vi inte "ens funderar på vad som gick snett".

I min hästs fall har han ett svagare bakben vilket jag känt till under hela det år jag ägt honom och FÖRSÖKT att bygga upp klokt- ändå blev han halt.

Jag vet ganska många hästar som tränas av mkt duktiga ryttare och på både medelsvår nivå och högre men som ändå behöver ledbehandlas ibland; det HÄNDER som sagt och behöver inte alls betyda varken att man som ryttare gjort fel eller ignorerat olika signaler.

Många hältor är väldigt subtila som sagt....

Hoppas han blir bra med en behandling! :) Ibland brukar det ju behövas sprutas någon gång till men håller tummarna att han kan sättas igång om 3 veckor efter återbesöket. Tycker du är klok som åkte in med honom, speciellt eftersom han ändå "nollade/ua" longering. Då går det ju egentligeninte att se, men magkänslan på dig sa kanske annat. Min erfarenhet är att dom som sitter och skriver saker om att deras hästar är minsann aldrig halta, behandlas aldrig och så vidare är aldrig inne och kollar upp sina hästar heller....

Hopas det blir bra! Lätt att det blir så när man inte varierar underlaget ofta, utan fastnar i ridhuset alltför ofta. Lycka till och hoppas han är fräsch nästa gång :)

D

Vill bara upplysa om att det startats en tråd på Buke om detta. Känns inte riktigt rätt när det pratas "bakom rygg" så ville bara upplysa om detta så du ser/vet om det.

Hmmm, undrar om det är din blogg de refererar till här: http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1177055

Jag tycker du gör helt rätt som kollar upp hästen. Jag och min syster ska göra samma sak med hästen hon köpte för prick ett år sedan nu, av precis samma anledningar! Och jag är tyvärr övertygad om att vi kommer åka därifrån med en behandlad häst på ett eller annat sätt. Men hellre det än innan hon blir halt.

ida

Men herregud, vilket tjafs! Jag håller med Birgitta. Nästintill ALLA hästar drabbas någon gång av hälta oavsett om ryttaren märker det eller inte.
På elitnivå är det mer eller mindre kutym att ledbehandla hästarna i förebyggande syfte dessutom.
Frida! Fortsätt som du gör!

Vilken karusell det blev, läste lite i tråden på Bukefalos, och undrar om inte folk har bättre saker för sig än att klanka ner på andra! Ut och klappa på era hästar istället, det kan dom säkert behöva!




Kom ihåg mig?