Läsarfråga angående vila

"Om du hade varit arbetslös: hade du ändå låtit Danny vila helt 2 dagar i veckan? För mig låter det mycket eftersom han går ensam i en liten hage. För mig kan vila mycket väl vara att skritta ut i en timme men att BARA låta hästen gå i hagen (vi har också små grushagar och våra hästar går en och en) händer mycket sällan- max en gång var 14:e dag."
 
Om jag hade varit arbetslös, eller haft ett arbete som gjorde att jag alltid hann rida varje dag så skulle jag nog ändå låta honom vila ett par dagar i veckan. När Danny vilar så går han antingen "bara" i hage eller hage plus en promenad på eftermiddagen. I dagsläget går han i en stor hage där han har möjlighet att röra på sig i alla gångarter om han så vill, så där trivs han väldigt bra. Det är spännande att driva en blogg för man får höra så mycket olika koncept rörande allt som gäller hästar och träning genom era kommentarer. För mig är det inget konstigt alls att hästen vilar två dagar i veckan, men jag ogillar "överträning" oavsett om det gäller nötande av ridpass "timme ut och timme in" i ridhus, eller ridning av hästen 7 dagar i veckan. Sedan är det givetvis olika från häst till häst och en häst som börjar närma sig 18-20 år och fortfarande rids aktivt kanske behöver hållas igång på ett annat sätt och ridas lite lugnt varje dag, medan en yngre bara mår bra av att få vila.
 
Summa summarum; Ja Danny hade fortfarande vilat/promenerats ett par dagar i veckan även om jag hade haft möjlighet att rida varje dag om jag ville. 

Personligen tycker jag ditt tänk är toppen, effektiv ridning då man rider och skritt eller vila sedan. Gärna en eller två dagar.. han är trots allt inte jätte gammal än så :) om några år blir det kanske lite annorlunda tycker jag ;)

Jag håller med i tänket om att inte "överträna" och passar mig också för att rida både för länge och för ofta. Vill inte tjata ihjäl min häst och jag tror att de bara mår bra att de får vara helt i fred och bara i hagen någon dag i veckan :)

Jag instämmer också. Tycker det är skönt att se nån som.låter hästen få vilopauser innan den är skadad.

Visst har hästen ett stort rörelsebehov men det innebär inte kuta runt med ryttare varje dag.

Eftersom det var jag som ställde frågan vill jag gärna göra ett förtydligande:

Jag anser att den "hagsituation" som många ridskolor erbjuder inte är tillräcklig för att stimulera en yngre häst tillräckligt och gissar att det är så på Fridas ridskola också- för visst går väl era hästar också bara ute max 6-7timmar om dagen och ensamma dessutom?

Och hästar som står/ går ensamma i hagen brukar sällan "motionera" sig i hagen.

För mig är det en jätteskillnad med ovanstående mot att ha hästen ute i en stor kuperad hage med kompisar och kanske 10-12 timmar om dagen.

I det sistnämnda fallet kan jag förstå att man inte "måste" rid-motionera hästen så gott som dagligen men står man på en anläggning där hästarna bara går ute 5-6 timmar om dagen riskerar man att få en överskottsenergi-pigg häst vilket i alla fall jag inte är intresserad av. Dels pga skaderisken men också för att jag inte ser den energin som "ärlig" utan uppkommen pga att hästen är understimulerad.

Jag står själv på en anläggning enligt ovan och låter, som jag skrev, sällan min häst vila helt- inte för att jag tycker att det är jätteroligt att skritta omkring men för att detta också är en form av träning och dessutom stimulerar hästen mentalt.

Att gå kortare promenad runt anläggningen (som en del av mina stallkamrater gör) anser jag inte tillräckligt för ovanstående, nej.

Håller faktiskt med om att hästen ska få vila ibland, trots att den går ensam i en hage! De hästar jag har haft mer hand om har dock alltid gått med sällskap i större hagar så jag är inte så insatt gällande just det :)

Men Frida!! Du om någon nöter ju som bara den! Danny går typ i ridhus hela tiden, du måste göra andra saker med honom, ut å klättra, intervaller, hoppa osv. omväxling!!! DET om något är viktigt för en yngre häst plus att den blir mycket met hållbar!

Håller inte med dig i allt ditt hästtänk kring hantering, träning och utrustning men tänk att jag uppskattar din blogg ändå och tycker att Danny är helt fantastisk! Jag förstår inte hur folk orkar uppröra sig så mycket att de faktiskt måste ifrågasätta saker. Alla tycker vi olika och vad jag vet är Danny DIN häst och du gör precis vad du vill med honom. Tror någon att du ska ändra dig efter en lam kommentar här? Märkligt isf... Fortsatt lycka till med Danny! :)

Veterinärer som forskat på hållbarhet och är specialister på hur man får en häst att hålla sig frisk och skadefri säger att det största hotet mot hästens hållbarhet är att vi motionerar dem alldeles för lite. De är helt enkelt inte tillräckligt vältränade, vi nöjer oss med att lära dem byten och hoppteknik medan fitness-träningen glöms bort. Det optimala är två pass per dag, ett som är hårdare träning och ett lättare pass tex uteritt. Givetvis stor hage däremellan.
Vill man ha en häst som håller länge så visar forskning att det som krävs är massa allsidig träning. Klättring, konditionsgaloppering, intervaller, långa roadworks i trav osv. Vi gör dem ingen tjänst genom att tänka att vi skall rida så lite som möjligt och därigenom "spara" dem.

Min åttaåring får gärna vila en till två dagar i veckan. Nu är vi hjälpta av att vi har stora fina gräshagar och han har en hagkompis dessutom. Mest orolig på vintern då de står mycket still i hagen eller kommer in tidigt. Då vill jag gärna röra lite på honom även på vilodagarna.

Bea

Jag som har en äldre häst, han är 22, är livrädd för att låta honom vila ;)

Han får max en dag i veckan som han bara går i hagen. Och då går han i en ganska stor gräshage ca 10-12 timmar om dagen. På vintern när han inte rör sig lika mycket i hagen och dessutom inte är ute lika länge får han inga vilodagar alls utan jag är ute och skrittar honom för hand för att hålla igång honom.

Sen ca var fjärde vecka får han det lite lugnare med ca 4 dagars promenader för återhämtning. Och det kör jag med året om, han får alltså inga långa viloperioder.

Jag tror jag hade kört samma koncept även om jag hade haft en yngre häst, för mig och min häst funkar det toppen! :)

Anne:

Tycker du har en tråkig inställning.

Det är väl BRA att man både ifrågasätter och har förmågan att ibland omvärdera sina åsikter och inte är så rigid att man vill fortsätta att göra som man alltid har gjort "bara för att".

Jag har ändrat mig kring mycket genom åren och ser absolut inget fel i det- det kan också kallas UTVECKLING i vissa fall.

Ibland kanske man inte ens tänker på att det finns andra sätt att göra saker förrän man kommer till att diskutera detta med andra och det är väl inte fel?

Jag tycker inte alls att någon kommentar här har varit "lam" (ditt ordval) utan det är väl bra att det blir en diskussion och inte bara en massa jamsande och medhårsstrykande.

Det är inte farligt att tycka annorlunda och ibland kan FLERA olika saker vara precis lika rätt men man ska väl få diskutera utan att genast ses som en illasinnad bov?

Jag avsåg verkligen inte din kommentar Birgitta! Den var inte "lam". Det var mer en allmän reflektion över ifrågasättande kommentarer som bloggare får. Och eg är ju inte Frida den som är mest utsatt heller. Inte meningen att du skulle ta illa upp o jag uttryckte mig kanske lite väl klumpigt... Sorry! :)




Kom ihåg mig?