Inte alltid så självklart...

Ja hjärnan snurrar och känslorna med. Men samtidigt är jag helt säker på mitt beslut i dagsläget.
 
Som ni vet är man sårbar med "bara" en häst. Den kan skada sig, eller i värsta fall behöva avlivas. Att stå med två hästar hade givetvis varit det optimala, men jag har inte pengarna för dubbla stallhyror/försäkringar/etc. för som ni vet kostar det rejält att ha en tävlingshäst. För det är skillnad på hobbyhäst i skogsstall utan ridbana, kontra tävlingshäst på anläggning. Det skiljer framförallt mycket på försäkringskostnaden och bara Dannys försäkring kostar mig 1000 kr i månaden. Men, nu var det inte detta jag skulle skriva om även om det på ett vis hör ihop - för hade man haft obegränsat med pengar hade man kunnat samla hästar på hög och inte behövt sälja för att få råd till nästa lovande, ännu bättre häst.
 
Till saken. Jeanna frågade nämligen om jag kunde säga nej till vilket bud som helst på Danny, för det finns kunder på honom - och ärligt talat finns det kunder med pengar. Jag blev faktiskt lite chockad, men samtidigt vet jag precis hur kundkretsen ser ut på Segersta, och den dagen jag ska sälja honom kommer han förmodligen att få förmedlas därifrån. Där går hästarna genom kontakter, där säljs dom till människor som har andra summor att spela med än vad jag har. Jag har absolut ingen plan att sälja honom nu, han är mitt allt. Vi är mitt uppe i den roligaste perioden någonsin med en grym tävlingssäsong hittills, med byten på gång och utvecklingen går i rasande fart. Och som jag även sa till Jeanna, om jag skulle sälja honom nu skulle jag ändå lägga pengarna på att försöka hitta en motsvarande häst. Jag vill upp i klasserna nu, jag vill vidare. Inte börja om med någon ny häst just nu.
 
Efter att ha tackat nej till detta så förklarade Jeanna att han är den typen av häst som går som smör. Ung, lagom stor (169 cm), sportmodell och så en extremt hög ridbarhet. Han är så otroligt lättriden och har massor av motor. Går av sig själv helt enkelt och gör det dessutom ganska bra. 
 
Men, vi diskuterade en stund och ärligt talat så är det faktiskt så att det någon gång kan bli så att jag kommer till ett läge där jag "måste" sälja honom. Om han fortsätter enligt den plan som han utbildas genom, och går MSVA/PSG under nästa år och alltså gör det som 8 åring (vilket är ganska ungt i sammanhanget), då kan det faktiskt bli så att han blir värd för mycket för att jag ska kunna behålla honom. Kanske kan man behålla honom något år till, men det kan bli ett läge där jag kan sälja honom för en summa som gör att jag dels kan betala tillbaka pengarna jag lånade av mina föräldrar för att köpa honom för, dels ha råd att dessutom köpa en ny riktigt riktigt bra unghäst. En unghäst som kanske kan nå ännu högre, en häst som inte ligger ett år efter utan som man kan få uppleva hela resan med championat/falsterbo och hela köret. Det är klart att om Danny visar sig ha talang för alla rörelser i dom högre klasserna så hade jag gett mycket för att göra hela resan med just honom, men som "vanlig människa" är det inte alltid säkert att man kan behålla honom. 
 
Nu kör vi i alla fall, framtiden får utvisa. Någon försäljning i dagsläget är det inte frågan om, det är promt nej. Ett år, två år, kanske hela vägen? Jag är lycklig så länge jag kan vara med i team Danny! 
 
 

Oj vilken häst du har, riktigt fin! Har du film från när Jeanna rider? Vore jätte kul att se:-)

Söt bild!

hängde inte med där, hur kan han bli värd så mycket att du inte kan ha honom kvar, när du ändå ska ha en annan häst?

Jag förstår precis hur du tänker/menar. I dagsläget är inte mina till salu (även om det var meningen att en skulle bli det) men om jag får ett tillräckligt bra bud nån gång så har man kanske inte som "vanlig svensson" råd att tacka nej. Sedan är det jättelyx att jag i dagsläget kan ha två fina hästar (som jag själv aldrig hade haft råd att köpa i dagsläget utan har fått ha sedan de var föl och 3-åring), och det kanske jag inte kommer ha lite längre fram när jag börjar jobba heltid, får se vad ekonomin och tiden tillåter helt enkelt men jag vill ha kvar båda så länge jag kan.

Carre: Därför att om Frida säljer honom så har hon råd att betala av både lån och dessutom köpa en yngre häst som kanske kan bli ännu bättre. Det handlar inte om månadskostnader utan om att man ibland måste sälja för att ha råd att gå vidare, även om det blir så att man "går tillbaka" något steg dvs köper en unghäst. Jag förstår vad du menar Frida men tycker att det är klokt att du inte säljer nu, mitt i allt! :)

När jag hade min förra häst i proffsträning så blev jag också erbjuden stora pengar av kunder som besökte stallet och ville ta med han till USA. Skillnaden var att jag hade en timme på att bestämma mig. Jag tackade nej, behöll hästen...men slutade med att jag ändå sålde den ett år senare. Jag önskar faktiskt att jag tog första budet.

Du är så sund i dina tankar Frida! Kör på med din tid med Danny nu, tävla, utvecklas och ha kul!

Förstod nog inte resonemanget om daglig kostnad för hästen som argument . Skillnaden "skogsstall" får du nog omvärdera eftersom 90 procent av Sveriges ryttare idag har sina hästar uppstallade på anläggning och kostnad för häst löpande är rätt irrelevant öht i den anspekten särskilt eftersom du ändå ska ha häst ;)

I övrigt är jag inte förvånad att du får bud det är en jättefin häst som dessutom befinner sig på en plats med rätt kundkrets .

Låter som kloka tankar! Det är lite knepigt när det handlar om pengar. För till slut kan man inte som vanlig dödlig människa tacka nej. Men jag gillar hur du tänker - njut av Danny så länge du vill ha kvar honom :)

Ida

Alltför många i ridsporten ser bara hästen och inte den presumtiva business det kan vara att sälja i rätt läge. Vad händer om han blir skadad? Även om du har honom försäkrad kommer det förmodligen inte inbringa det du kan få för honom idag. Håll linjen mot marknaden öppen och tänk affärsmässigt är mitt råd. Även om Danny är superfin står det tusen åter. Med ditt öga, vinnarskalle och ambition är jag säker på att du kan hitta en ännu bättre Danny!

Åååååh sälj innan han blir skadad :-0 . Speciellt om du ändå funderar på att sälja honom senare. Han är jättefin!!!

Klokt! Behåll nu, rid ett eller två år till och går han rätt klasser då kommer han att vara värd multum. Precis som Jeanna säger så är sånna hästar eftertraktade, speciellt eftersom många hästar i högre klasser kan vara ganska svårridna. Då går dom med hög ridbarhet som smör i solen!

Klart du ska behålla honom nu, ni har roligaste tiden framför er! Men förstår till fullo att du kanske kommer till ett läge där du måste sälja om ett par år. Är imponerad över ditt tänk, att inte behålla bara för att du kan utan kan tänka dig att sälja för att lösa lånet av startplåten (inköpet) direkt och inte dra ut på det. För har för mig att du skrivit att du betalar tillbaka per månad, typ avbetalning. Är härligt att du är såpass öppen om det och det är intressant att läsa om hur du har löst det med pengar för inköp av häst osv. Otroligt moget och sunt tänk har du dessutom.

Det man ska tänka på när man håller på med hästar är att de kan skada sig precis när som helst. Likaså kan utvecklingen "stanna av" och det inte riktigt blir som man tänkt sig.

OM jag vore du (vilket jag ju inte är;) ), så skulle jag överväga försäljning redan i dag OM jag fick ett konkret bud som jag ansåg var bra.

Precis som dressyrteamet har jag varit i den sitsen att jag tackat nej till bud, sålt senare men borde tagit det första budet.

Så jag skulle faktiskt noga överväga eventuella bud om jag var du. Hästar är hästar och mycket kan hända.

Galet att en del tycker att du ska sälja nu med argumentet att han kan skada sig imorgon - ja men det kan väl hästen du köper istället för honom också?!

SÄLJ INTE FRIDA!!!! Lyd mitt råd nu ;) För annars har jag inte kompis att tävla emot på tävlingsbanorna.. haha

Skämt åh sido, du har en kanon fin häst. Njut av varje sekund & ha kul!! :D

Ni har ju det allra roligaste framför er! Alla vill väll ha en Danny-häst där ni är i utvecklingen nu. Det är nu ni har roligast, njuuut och ha kul på vägen! Den dagen du får ett bra bud och tänker sälja kommer, men kanske inte imorgon. Njut tills dess, skada sig kan vilken häst som helst göra. Det vet man inte i förväg, likaså med något bra bud för hästen. Ha kvar din häst tills er resa är över och ha kul på vägen med er framgång! Lev i nuet och tänk inte på morgondagen.. Kram

fio

Klart du inte ska sälja NU????

Alla vet hur mkt slit det är med hästar, man är värd varenda liten framgång å man ska njuta av den. Du kan inte säga att han blir FÖR BRA för dig, blir han "för bra" så är du fan värd det! Det är ju tack vare dig å ditt slit å alla pengar å all tid du lägger ner på hästen som han blir så bra!
Jantelagen.. lagom... låt andra tänka så men våga inte känna så mot dig själv ;)

rid på!!! Du gör det kalasbra!




Kom ihåg mig?