Let's go

Första delen av svar på frågestunden, nu kör vi!
 
 
 
Jag undrar vad det var som du föll för när du träffade Danny första gången?
Jag vet inte om jag "föll" för honom men jag såg potentialen. En rörlig häst med tre jämna gångarter, ingen sämre än den andra utan väldigt lagom med bra utvecklingsbarhet. Suverän ridbarhet, positiv och framåt. 
 
Hur är Danny i hanteringen, att leda till hagen och pyssla med osv?
Som ett lamm. Hästskötarna på Segersta älskade honom för att "han är så snäll!!". Alltid glad, lägger aldrig öronen bakåt, snäll att leda även om han kan bli väldigt pigg - men då får man bromsa honom. Helt okomplicerad i all hantering men kan bli lite arg på andra hästar vid fodringar haha.. :)
 
Hur ser din drömhäst ut?
Sportig, långbent och nätt. Väl ansatt hals med välformad nacke. Nätt huvud, gärna lite åt welsh-hållet tänk typ hingsten Ampere. Och så kolsvart förstås.
 
Tar du emot häst och ryttare för lite hjälp med träning? 
Skulle du tycka det var värt att komma med sin häst i så fall (att du känner själv att du skulle ha en del att tillföra?)
Nej det gör jag inte och eftersom jag inte är utbildad tränare så skulle jag rekomendera att man tog hjälp av en sådan istället. Dock är min plan att börja utbilda mig till både C-tränare och dressyrdomare så snart jag har fyllt 22 år och sedan examinera mig vid 25 år som är minimiålder. 
 
Om man vill ha en bra sadel men inte lägga en hel förmögenhet (unghäst som ändrar sig) vart ska man vända sig tycker du? Kanske max 15 000:-. 
Strömsholm, sharpman, mustang, Böckman, sadelmagasinet, andra tips??
Ärligt talat, ingen aning. Inte Strömsholm i alla fall.. Har hört väldigt gott om både Sharpman och Mustang dock.
 
I hästvärlden finns det ju fullt av förståsigpåare, alla vet bäst om hur hästar ska skötas, hanteras och ridas. Din blogg är ju såpass stor att du rimligtvis utsätts ganska ofta för det. Hur påverkas du av det? Blir du arg/ledsen/osäker? Lyssnar du på åsikterna eller har du såpass med självförtroende att du litar helt på digsjäjv och de närmast runt dig?
Jag kör helt mitt eget race och kan tycka att det är otroligt roligt när folk tror att jag kommer ändra mitt sätt bara för att dom kommenterar "Stackars stackars häst som har benskydd i hagen!!" etc. Jag har ärligt talat väldigt bra självförtroende och har aldrig blivit osäker eller ändrat något för att en läsare i bloggen kommenterat någonting. Dock vet jag själv att jag gör ganska stor skillnad på vem som lägger sig i, är det någon som rider på lägre nivå än vad jag själv gör så går det bort direkt - medan någon som kommit längre blir betydligt mer lyssnad på. Krasst men sant.
 
Vad är DINA framtidsplaner? (Jobb/resa/utbildning)?
Just nu lever jag i nuet. Vill inte bo kvar i Falun hela livet, vill gärna mer söderut och bo i en lite större stad. Utbilda mig är självklart, men det är jag inte redo för nu. Är lite sugen på att läsa till socionom och rent tidsmässigt kanske jag vill börja utbildningen inom ett par år. Resa hade jag velat gjort i mängder, men som ni vet kostar det rejält att hålla en tävlingshäst så dom flesta pengarna går till det. Jag försöker spara det jag kan och hoppas komma iväg på lite kortare resor så ofta jag kan. Nu till sensommaren blir det exempel en vecka på Rhodos och kanske får jag möjlighet att åka någon vecka i vinter till något varmt land. Har många vänner som sparat mycket pengar och sedan åkt runt och sett världen, rest mellan länder och så. Givetvis hade även jag velat detta, men just nu vill jag lägga allt jag kan på träning och tävling. Att vara borta i 2-3 månader är då ingen möjlighet just nu, men jag får beta av länderna med lite kortare resor vid olika tillfällen istället :)
 
Nämn tre saker du vill bli bättre med inom ridningen, och tre saker du tycker är din styrka.
Tre saker jag vill förbättra är min bålstabilitet, kondition och framförallt kvickhet. Även om Danny är en het häst kräver han sin ridning för att hålla sig elektrisk och kvick i fötterna och jag blir ibland lite för passiv. Tre styrkor är nog att jag har en naturligt bra sits med stilla ben, och då är Danny ingen lätt häst att sitta ner på ska ni veta haha! Och min vinnarskalle och förmåga att rida bra på tävling.
 
Hur vill du att din framtiden ser ut om 1, 5 och 10 år?
Om ett år är jag förmodligen kvar i Falun och jobbar på, helst med en fast anställning någonstans. Kanske har jag börjat fundera på allvar med flytt till annan stad, börja plugga eller något annat. Om 5 år var svår, men om 10 år är jag 31 år. Har utbildat mig klart och arbetar inom det jag utbildat mig till, förhoppningsvis trivs jag kanon med det jag gör. Min dröm är att jobba kanske 80% med ett vanligt jobb och sedan fylla upp den sista tiden med tränar- och domararbete inom dressyr. Jag älskar att ha ledarrollen och skulle tycka att det vore riktigt roligt att lära ut det som jag själv brinner för. I övrigt hoppas jag att jag har en familj som jag älskar och att vi bor i en stad vi trivs, och vill bo kvar i. 
 
Vad har du för musiksmak?
House och riktig klubbmusik! Sedan lyssnar jag på ganska blandat, men sätter man på NRJ på radion går det alltid hem.
 
Drömresemål?
Oj så svårt! Jag är typen som älskar tropiska ställen. Fruktigt, grönska och vita stränder med korallblått vatten. Drömresmålen får nog bli Maldiverna, Seychellerna, Karibien/Västindien. Ni fattar...
 
Favoritmaträtt?
Svårt! Såhär på sommaren får jag nog säga grillat kött med färskpotatis i ugn och beasås. I övrigt älskar jag tacos, pizza och skaldjur.
 
Vad gör dig LYCKLIG? Så där kolsyre-bubblande-glad?
Får nog säga min familj, Danny och så min pojkvän. Och så när det går grymt bra på tävling haha!
 
Har du instagram
Nej.
 
Morgontrött eller kvällspigg?
Inte speciellt morgontrött! Sover sällan längre än 09.00 och går gärna upp vid 8-tiden även om jag är ledig, för då tycker jag att man hinner med mycket under dagen. Går inte och lägger mig så överdrivet tidigt, blir ofta vid 23.30 på vardagar. 
 
Om du inte hade haft Danny och hästintresset vad hade du lagt din tid på då?
Oj. Eftersom jag är en tävlingsmänniska utan dess like hade jag definitivt behövt ägna mig åt någonting man kan tävla i. Har även en fot i hundvärlden med utställningar och lydnadstävlingar, så det hade nog blivit en riktig tävlingsvovve. I övrigt tror jag att jag hade tränat ganska mycket själv och även festat en hel del mer. Och så framförallt hade jag rest och sett världen!
 
Hur KÄNNS det att få träna och rida en sån fin häst som Danny?
Haha tack! Det känns fantastiskt ibland och lika dåligt som för vem som helst en dag det går mindre bra. Men överlag är jag otroligt lycklig över att få sitta i sadeln på en sån arbetsmaskin som Danny.
 
Står Danny med skydd hela dygnet eller större delen av? Varför i så fall?
 Ja det gör han. Han har benskydd + boots, lindor med långa paddar eller stallbandage i hagen. På natten sover han inte alltid med någonting på benen, men efter träningar vill jag gärna att han är lindad eller har stallbandage. Skydd i hagen har han för att han inte ska göra illa sig, och lindor på natten har han för att han inte ska göra illa sig och för att hålla igång blodcirkulationen med värmen som paddarna tillför.
 
 
 
Du skrev tidigare att du hellre lade pengar på att träna/skicka Danny för/till Jeanna i stället för att träna hemma varje vecka. Varför resonerar du så (säger inte att det är rätt eller fel, vill bara höra hur du tänker)?
Därför att givetvis så lär han in bytena snabbare på tre intensiva veckor hos ett proffs där hon trimmar honom varje dag (förrutom vilodagar) istället för hemma hos mig som rider för tränare ungefär en gång i veckan. Förstå hur många veckor det skulle ta innan vi ens var i närheten av det jobb Jeanna kunde göra på tre veckor. Eller hur menar du? :)

Det var ju jag som frågade "tränarfrågan"... Jag vet ju flera tränare i mitt närområde som jag skulle kunna få ridhjälp av "hemma" eller på träning hos dom. Jag trodde att du kanske skulle ha kunnat få den hjälpen av Marika, men hon kanske bara tränar "från marken"?

Förstår att man är bortskämd om man bor i ett mer tränartätt landskap än Dalarna;).

Bra svar, ser fram emot resten! :)

Har du ny pojkvän alltså?

Ser fram emot del två, där förhoppningsvis min fråga finns med =D

L

En följdfråga till ett av svaren: tror du att det går att ha både tävlingshäst och tävlingshund samtidigt och vara aktiv i bådas träning och tävling? Jag har ridit hela livet, men har de senaste åren även fått upp ögonen för hundsport. Jag är sugen på en egen hund, men är osäker på om jag skulle ha tid till en brukshund om jag i framtiden även skulle köpa en tävlingshäst.

Hej L!
Jag har hållt på med hästar och hundar hela mitt liv och tävlat. Har en hund, så ett tag satsade jag allt på att träna och tävla hunden (både agility, lydnad och utställning). Försökte tävla hästen samtidigt, men jag måste säga att det gick inte för min del. Jag tror att antingen får man satsa allt på att tävla hästen eller allt på hunden (om man nu ska tävla), för det är svårt att hålla igång båda delarna till tävling. (Självklart kan man ha den ena på mer hobby-nivå). Tävlingarna är oftast på helgen för båda sporterna med, som gör det desto svårare. Om man verkligen vill bli bra på det gäller det att hålla igång och jag lyckades inte hålla på med både hund och häst samtidigt på tävlingsnivå, fast jag jätte gärna skulle gjort det. Har nu valt hästarna och känner att jag aldrig skulle hinna hålla igång hunden samtidigt på samma tävlingsnivå. Dock kan man ju ha det mer som "hobby" med båda delarna och inte satsa fullt ut för att hinna kanske? Enligt min egen erfarenhet har det inte gått att hålla på med båda sporterna på hög nivå samtidigt. Men det kanske bara är jag. Fast att jag tävlar med hästarna i dressyr, tävlar jag med hunden ibland. Men inte fullt så ofta längre, utan bara någon gång ibland, för att det är kul! =)

L

Tack för svaret Matilda! Det är lite så jag tänker också. Jag tycker ridningen är som roligast när jag verkligen satsar på den, och då blir det nog svårt att även satsa massor på hundträning och dessutom hinna med allt annat i livet. ;-) Hundar och hästar har ju så många olika fördelar och nackdelar. Men jag har kollat en hel del på raser som är mer åt sällskapshunds-hållet, och en sådan kan man ju träna och tävla med lite mer sporadiskt. :-)




Kom ihåg mig?