Svar på frågestunden del 3

Hoppar/löshoppas Danny ngt? Jag har själv två dressyrhästar, är för feg för att hoppa själv men hästarna löshoppas regelbundet för omväxlings skull :)
Nej Danny hoppas inte. Jag har inget intresse i det men det är klart, ligger det en bom framme eller kanske ett lågt litet hinder händer det att jag styr över. Men då brukar det bli ett sånt skrattanfall att jag nästan inte kan fortsätta rida efteråt hahah...
 

Vilken häst skulle du vilja provrida om du får välja av de som hästbloggar? 
Utan tvekan Sanna Nilssons Go Dutch.

Skulle du kunna tänka dig att åka iväg med Danny till ett tävlingsstall, så som du gjorde med Klas?
Jag har tänkt tanken många gånger, men nej inte så som det ser ut nu. Jag har en sambo, jobb och annat som gör att jag inte bara kan sticka iväg så som jag gjorde förrut. Efter gymnasiet var jag i Tyskland, i Danmark och i Skåne och arbetade med dressyrhästar. Fantastiskt mycket slit men självklart lär man sig mycket av att vara hos proffs. Samtidigt, ju längre tid det går från dessa jobb desto mer förtränger man hur vansinniga förhållanden man jobbar i. Långa dagar, dålig lön, farlig arbetsmiljö. Det är först efter ett par år med "riktiga" jobb som jag kan tänka tillbaka och ifrågasätta hur man kunde ställa upp på dom villkoren. Men som sagt, visst lär man sig mycket..

Om du skulle få ett "once in a lifetime" erbjudande om att köpa en superhäst (i lämplig ålder och utbildningsnivå) skulle du acceptera det då?:) 
Det ska bli så jäkla spännande att följa dig och Danny! Jag hoppas att du kommer fortsätta blogga så att man får hänga på:) Lycka till med allt och jag sänder en liten tanke till hundhimlen<3
Lite osäker på vad du menar med din fråga. Det finns många fantastiska hästar till salu som man skulle kunna köpa, som är i din benämning "superhästar" i lämplig ålder och utbildningsnivå. Klart jag hade velat köpa en 8 årig häst som närmar sig GP på träning! Men det hjälper inte, för då talar vi miljoner i pris och det har jag inte. Så hur menar du med erbjudande? Det finns massor av hästar som jag skulle köpt hem direkt om jag hade haft pengarna. Tack!

Kan du filma när du lindar dannys ben?
Ja det kan jag haha.. Elin ställer du upp och filmar någon dag?? :)

Vrf har du så mycket skydd på danny när han är i hagen? (Han är inte direkt gjort av porslin.... eller?)
För att skaderisken är väldigt hög i hagen och jag vill minska alla risker jag kan för att han ska skada sig. 

Kommer du någon sin flytta tillbaka till falu ridklubb?
Nej det tror jag inte.

Om du aldrig skulle kunna rida danny mer vad skulle du göra då (sälja.. avliva eller vad de heter?)
Det beror på hur du menar. Antar att du menar att han skulle få en skada som innebär att han inte kan ridas längre. Först det första får man ta ställning till om hästen har ont eller inte, om det är en skada som gör ont på honom så är det inte snällt att behålla hästen kvar i livet för "sin egen skull" utan då skulle jag avliva den. Om det är en skada som gör att hästen kan ha ett trevligt hästliv, kanske gå ute i stor hage, gå på bete och skrittas i skogen - då skulle jag givetvis låta den vara kvar. Däremot skulle jag inte själv behålla hästen som promenadhäst, utan då skulle han säljas till någon som kan ha mer glädje av en skogshäst att pyssla och älska. 

Varför hoppar du aldrig med danny? De kan väl vara lite bra med lite omväxlig?!
Därför att jag inte har någt intresse för det. Han får omväxling på många andra sätt, så för honom spelar det ingen roll. Dessutom har jag tagit honom över några hinder ibland när det står framme, och han är inte sådär överdrivet intresserad. Hade han tyckt att det var riktigt roligt hade jag säkert hoppat honom någon gång ibland.

Hej! Jag hade behövt tips på övning/övningar till att stärka hästen. Hur skulle du lägga upp träningarna? Hur ska man rida, hur mycket ska man be om?
Det här ständiga frågandet om "övningar" har jag alltid lika svårt att svara på. Jag gör aldrig några "övningar" när jag tränar, däremot rider jag många rörelser. För att stärka hästen behöver den varierande arbete med några rena lösgjörnade pass i låg/rund form, några pass i tävlingsform, tempoväxlingar och så givetvis rena rörelser. Rörelserna i sig stärker väldigt mycket. Öppnor är bra för samling, förvänd galopp väldigt bra för lösgjordhet och galoppen överlag, skrittpiruetter för kroppsmedvetenhet hos både häst och ryttare. Jag tycker att du ska lägga upp en planering med din tränare! Mitt största tips är dock att inte slita på hästen. Korta pass, mycket återhämtning mellanåt.  Träning ska alltid vara något som hästen tycker är roligt, inget "jobbigt måste". 

Kan du förklara hur du tränar inför tävling?
Absolut! Ofta så börjar planeringen på måndagen om jag ska tävla på söndagen. Hur början av veckan ser ut kan vara lite olika beroende på hur jag jobbar, men i slutändan blir det alltid lika många dressyrpass och vilodagar. Exempel på en vecka innan tävling kan se ut såhär:

Måndag: Jogga (enbart lösgjörande)
Tisdag: Träning (trimma, mycket rörelser, tävlingsform)
Onsdag: Vila (prommas)
Torsdag: Jogga (lösgjörande, förmodigen något varv i tävlingsform, sedan enbart låg/rund form)
Fredag: Träning (trimma, mycket rörelser, tävlingsform)
Lördag: Jogga "genrep" (kort pass, checka några rörelser men mest känna på mjukhet och några övergångar)
Söndag: Tävling

Så nej, han rids oftast inte ut någonting i veckan innan tävling. Däremot är träningen väldigt omväxlande och jag kanske rider något pass på utebana, och något i ridhus. Beror lite på om tävlingen är inne eller ute. Direkt efter tävling brukar han vila någon dag, sedan får han "paus" och går 2-3 dagar i skogen. 

Hur tränar du på serier och piruetter? 
Danny är inte tillräckligt befäst i bytena, så han tränar inga serier. Däremot gör han piruettarbeten och då sitter jag mycket på volt med tagen bakdel, samlar till piruettgalopp och låter honom arbete på lite större yta. Detta för att stärka honom inför själva vändningarna. 

Din dröm häst? (du får ej säga Danny) 
En häst som Totilas. Maffig men inte tung, rund i nacken, elektrisk och svart. 

 

Vilken ålder började du rida i? 
Jag började på knatteridning när jag var 3,5 år.

 

Åh Tyskland och Danmark kan du väl berätta mer om! Tror bara jag har läst om Skåne :-)

Kan du inte berätta och visa foton från stallen du arbetat i ? (Tyskland,Danmark,Sverige) det skulle vara jätte roligt :)

Tror inte Frida menade att hon jobbat där. Hon var väl snarare runt och provade olika och tillslut hamnade i Skåne? Eller minns jag fel? :)

Svar: Precis, formulerade mig lite otydligt. Jag provjobbade på två stora anläggningar, ett i Danmark och ett i Tyskland men trivdes bäst hos H-B i Skåne. Har alla bilder från Danmark/Tyskland i min gamla telefon men om jag får liv i den kan jag försöka lägga upp dessa.
Frida Hallgren

Hur mår Esco?

Wow, ridit sedan du var tre! WOW

hej igen! Jag som skrev om "once in a lifetime" - erbjudandet!;) Haha ser nu också att min fråga var jättekonstigt formulerad! Jag ställer min fråga igen: Skulle du kunna tänka dig att göra en till Esco?:D för det var väl så PRE-hästen hette som du red ett tag? Alltså att praktiskt taget få en häst men betala för kostnaderna runtomkring och lägga ner tid på ännu en häst?:)




Kom ihåg mig?