Nervöst var det allt

Ja hua! Så halt som Danny var i torsdags, så halt har jag aldrig haft en häst som varit. Inte ens Klas när han hade som ondast av sin senskada, men då visste man ju att det var den som smärtade. Med Danny nu var det verkligen inga symptom någonstans förrutom en kraftig hälta, och det är obehagligt när man inte har någon aning varför. Misstankar på en hovbensfraktur kom genast och de tre veterinärer jag talade med (min egen, stömsholm och ultuna) bekräftade att det tyvärr kunde vara en möjlighet. Dock sa även alla att det inte kunde vara en fraktur som gått in i leden/låg i närheten för då skulle han ha betydligt mer ont, utan i så fall pratade vi om en lindrigare spricka och då spelade det ingen roll för Danny om han åkte in under helgen eller i början av veckan. En sådan skada skulle inte förvärras av att han väntade i sin box ett par dagar. Dock hoppas jag att ni förstår att hade inte veterinärerna sagt åt mig att avvakta, då hade jag givetvis åkt in med honom under helgen. Valde att inte skriva ut detta i bloggen då jag inte ville ha spekulationer, men nu vet ni hur tankarna gick. En fruktansvärd helg med massor av funderingar.
 
Men, så kom tisdagen och idag åkte vi alltså in. Valde att inte titta på honom i trav under förmiddagen utan tänkte att han kommer ändå få springa på kliniken. Visste alltså egentligen inte om jag skulle komma in med en halt, eller ohalt häst hehe...
 
Snart redo för avfärd!
 
 
På plats i väntebox på kliniken;
 
 
Vi började sedan med rörelsekontroll i skritt och trav, allt OK. Puh! Sedan böjprov båda bak, högt och lågt. Utan anmärkning. Frågade om vi inte kunde böja honom fram också när vi ändå var där eftersom han bara gjorde rörelsekontroll sist vi var där på allmän check. Sagt och gjort, böjprov båda fram - även där utan anmärkning både högt och lågt. Puh igen! Sedan blev vi oroliga igen när Nino sa att en fraktur inte behöver synas på böjprov eftersom det mest provocerar leder, senor och ligament. 
 
Dags för longering, Danny gick bananas men travade till slut tillräckligt behärskat så att det gick att avgöra hur han rörde sig. Allt OK! Mjuk, fin och spänstig. 
 
 
In igen, dags för en dos lugnande. En väldigt trött Danny fick sedan vandra in i undersökningsrummet och tur var väl det med alla dyrbara maskiner överallt :) Han hade nog rivit stället annars hehe... Men, till det bästa: Röntgen visade att Danny varken hade någon fraktur eller spricka!!! Hovarna var så hela som dom kunde bli. Hade kunnat hoppa upp i famnen på min veterinär och krama honom men jag höll mig. Några övriga förändringar i hoven kunde inte heller synas, det var verkligen så bra som det kunde vara.
 
Jaha, kontentan av detta då? Eftersom undersökning av musklerna visade mjuk och flexibel muskulatur utan spår av spänningar eller annat som kunde tyda på muskelskada (sträckning) så trodde Nino inte att det varit något sådant. Nej, det var nog ändå hoven som var boven till detta med dom symptom han hade. Däremot kunde man inte utesluta någon liten blödning i hoven, men i så fall måste den ha varit väldigt lindrig eftersom hältan gick över såpass snabbt. 
 
Nu ska han skrittas i några dagar för säkerhets skull och joggas igång lite lätt till helgen. Nästa vecka får vi arbeta som vanligt igen, förutsatt att han känns fräsch och fin. Om ni bara visste hur fantastiskt det känns att ha fått honom kollad från nästipp till svansrot utan anmärkning efter dessa hemska dagar!
 
Glad Danny ute i hage igen :D Tacksamt lugn efter att ha kvar lite lugnande medel i kroppen efter klinikbesöket!
 
 

Åh vad skönt! Har tänkt mycket på er, så glad att det inte var något.

Gud va härligt! Jag har allt varit lite nervös jag också idag, har kollat här var och varannan minut sedan klockan 11 :P Pussa Danny och sköt om er!

Skönt! Vad använder Danny för sorts täcken nu såhär på hösten inne/ute?

Gud vilken lättnad, verkligen glad för er skull att det inte var någonting!!

Vilken lättnad! Skönt att Ni kan återgå till vardagen igen snart =)

Härligt att höra!
Ibland är det väldigt skönt att ha fel och oroa sig i onödan. ;-)
Njut av din fina häst och all lycka till er båda!

Min häst blev i somras blockhalt över en natt i boxen helt utan förklaring. Hon kunden nästan inte stå på benet på morgonen och veterinären befarade hovbensfraktur eller allvarlig senskada. När vi kom in till Ultuna så var det kö till röntgen och ultraljudet, så en ledig hovslagare drog av henne skon och började gräva. Ingenting först, men efter ett tag hittade han världens MINSTA hovböld (strl som en halv vindruva) som var svart (alltså var hovbölden redan över) och satt på ett jättekänsligt ställe. Han grävde ut allt han kunde, la på ett tjära+gipsbandage och vi fick åka hem. Dagen efter hade min häst gått från hältgrad 3+ till en 1:a ca och hon var helt bra ett par dagar senare.
Så tydligen kan även den allra minsta hovböld, som det inte ens är säkert att man hittar, göra så att hästen knappt kan gå... hovarna är ju så känsliga :(.
Så det kan säkert ha varit samma med din häst. Hovbölder är liksom väldigt välkomna i jämförelse med alla andra hemskheter som kan uppkomma.

Vad skönt att allt var OK!

Vad skönt att det inte var nått! Men asså gud vad fin han har blivit i kroppen! Så synd att det är så långt för han hade mer än gärna fått ställt upp på lite porträttbilder!




Kom ihåg mig?