Tävlingsrutiner

Ja en del har varit nyfikna på hur alla rutiner kring Danny fungerar runt tävling, så nu kommer ett helt inlägg om detta. Det har tagit sin tid att hitta ett system för honom och i början hade jag väldigt svårt att veta hur jag skulle lägga upp framridning på tävling. Men nu, efter två år med Danny, börjar rutinerna kring honom kännas väldigt säkra.
 
För att börja med en vanlig vecka innan tävling; Danny går enbart i träning vilket alltså innebär att han inte rids ut (mer än kanske promenad ute på vilodag). Han går alltid på kandar hela veckan eftersom det är kandar han sedan ska tävla med. Ridpassen liknar varandra även om vissa pass är mer lugn och stretch, medan andra är mer tävlingsform och tryck. Jag rider alltid igenom rörelserna i programmet flera gånger under veckan för att känna att allting sitter. Oftast vilar han tre dagar innan tävling, sedan går han alltså två träningsdagar och tävlar den tredje dagen. 
 
På tävlingsdagen badas han och jag gör honom tävlingsfin från topp till tå. Tidigare red jag honom oftast på morgonen för att han skulle få ladda ur lite, men numera känner jag honom så väl att jag vet hur jag ska hantera honom när det blir "tokladdat" på framridningen. Nu är det alltså inte någon rutin att rida honom på morgonen innan tävling längre. När vi väl är framme på tävlingsplatsen är det alltid ett mission att hålla reda på denna kille som kan bli lite väl ivrig i transporten. Vi ser därför till att aldrig komma på tok för tidigt, utan jag går och startanmäler och sedan hjälper mamma mig med frisyren. Passar även på att kika in tävlingsbana och framridning innan det är dags för påklädning och att lasta av Danny. Efter detta är det dags för nästa svårighet, det vill säga att få på Danny alla sina saker.. Han är överallt, står aldrig still, är överallt igen och innan sadel och benskydd är på har jag slitit mitt hår många gånger. Upp i sadeln och här får mamma hålla hårt i linan eftersom Danny oftast blir väldigt laddad precis då. Väl inne på framridningen brukar han slappna av lite och det märks tydligt att han har blivit mer van vid tävlandet. Tidigare fick jag nästan trava igång honom direkt eftersom han inte kunde skritta alls (så het var han) men nu brukar han ta det lugnt och nöja sig med att spana lite på dom andra hästarna. Jag rider fram ungefär 45 minuter, med framskrittning inräknad. Rider mycket tempoväxlingar och övergångar eftersom "kontroll" är det absolut viktigaste jag behöver känna att det sitter innan tävlingsbanan. Rörelserna har vi ju tränat på hemma redan, även om jag såklart känner på byten, enkla byten och skolor innan vi ska in till start. 
 
Sedan gör vi vår start och efter det skrittar jag av honom för hand. Mamma och jag brukar prata lite om ritten och sedan hämtar hon protokollet. När Danny väl har gått en klass är han lugn och nöjd, så då brukar vi lasta på honom och så får han stå och äta hö i transporten. Förhoppningsvis väntar vi på prisutdelning men annars försöker man kanske hinna se något ekipage man håller tummarna för och sedan åker vi hem igen!
 
 
 
 

Att du inte blir galen när han blir sådär när du ska sadla och sätta på skydd haha, det skulle jag ha blivit och sen skulle det gå ut över min ridning.

Båda mina stora växer väldigt mycket och går rakt över en när man är ute och åker. Men har det så smidigt att det finns ringar fastsvetsade på släpet så brukar trä grimman över tränset och binda upp dem när jag ska få på alla grejer. Oavsett om jag är ensam eller inte så är det en grymt rutin, de lugnar sig även när de inser att de sitter fast. Något alla släp borde ha :)




Kom ihåg mig?