Rymmaren Aval

När vi fick hem Aval i vintras så sa uppfödaren lite varnande att hans enda brist var att han rymmer ur hagar... Likt en akrobat kryper han under eller mellan trådarna utan att nudda. En gång rymde han i vintras, sedan dess har vi varit förskonade - tills nu. För sedan igår eftermiddag har han rymt 4 gånger ur hagen. Två gånger igårkväll och då fattade vi inte riktigt hur det gick till - var det hål i hagen? Noggrann titt visade sig att nej, inget hål.. Hm. Han fick sova natten inne för säkerhets skull. Morgonpasset släppte ut honom igen på morgonen men då stannade han inte mer än 5 minuter i hagen, sen mötte dom honom utanför hagen igen. Aval !!! 
 
Jag åkte dit och vi fixade staketet. Spände tråd, höjde undertråden och såg till att det var riktigt rymningssäkert eftersom vi sett hur han gjorde när han kröp ut. Ut igen och sedan satte jag mig på pass för att hålla koll. Tro tusan att han plötsligt står i stallägarens trädgård igen inom loppet av 20 minuter!!! Glad i hågen tittade han upp när jag gick och hämtade honom för femtioelfte gången. Nu är han inburad i vinterhagen som ligger närmare stallet och har mer el i tråden, får dessutom sova natten inne igen. Så nu lär vi antingen dra fler trådar runt hagen, få till starkare ström eller linda in hela Aval i eltråd? Har sett att sånna där rymningsbenägna ponnyer har elband fästa på grimmorna - funkar det? Herregud Aval, tror han har för mycket tid att tänka där ute på dygnetrunt-bete. Han planerar säkert hur han ska gå till väga på sina rymningskupper hela dagarna.. Haha suck och stön. 
 
Nu ska jag i alla fall kliva in i duschen och snart åka iväg på en kvällsutflykt med pojkvännen. Fika och titta på solnedgången med min kärlek. Dessa sommarkvällar är nästan obeskrivliga! Har ni förresten tips hur vi ska göra med ovanstående lilla problem (rymmar-Aval) får ni väldigt gärna skriva en rad nedan.. Kram
 
Ungefär såhär nöjd var Aval i slutet av fotograferingen igår.. och ungefär samma uttryck känner vi idag efter fjärde rymningen mitt framför ögonen på matte!!!
 
 
 

Haha Calle är också en rymmare ;) han smet 4ggr på en vecka förra vintern (så inte i klass med Aval, men fullt tillräckligt). Dessutom lärde han sig att öppna haggrindar på första stället vi stod, han bet tag i handtaget och lyfte av det -när han lyft av övertråden 2ggr fick vi linda ståltråd runt handtaget...

ståltråd som antenner runt grimman både uppe o nere..och svampa honom så han är blöt när han går ut då tar strömmen mer... taskigt men ännu taskigare att bli överkörd...

Understimulerad har du funderat på fler hagkompisns han kan gnabba
Med ?

Jag hade en rymmare så hoppade över våra kravall staket. Spelar igen roll hur högt eller hur många trådar vi hade så flög hon över. Men i det här fallet så verkar han ju krypa ut. Uppenbarligen verkar inte strömmen bekomma honom så starkare strön och fler trådar. Tråd runt grimman så det tar mer. Kanske gräset börjar ta slut i hagen? Kan va ett täcken på att det är dags och skifta hage

strömgrimma på sedan ledde jag ut Kiss Me och såg till att nudda henne med tråden över nosen. Sedan var det klart! ;) hon har inte gått ut sedan dess, 2 år nu. Tråden överst är bra om den kommer innanför och lutar lite inått istället för att alla trådar går upp som ett räcke. Lycka till!

Fler trådar och starkare ström skulle jag satsa på. Om dem har skor på sig så känner dem strömmen mer dessutom. =)

Vilken buse!

han kanske är en rymmare, men han är väldigt fin iaf! :)

Vår d-ponny som är åtta år och aldrig tidigare rymt, tryckte sig under nedersta tråden två ggr. i förrgår.
Vi gjorde en helgardering och lade dels in en höbal i
beteshagen, satte ytterligare extra strömförande tråd nedanför den tidigare lägsta tråden och satte strömförande tråd och "antenner" på grimman (som inte skall kunna skada hästen på annat sätt än att ge extra ström om han kommer åt hagtråden).Vi vakade sedan bredvid hagen några timmar, men han har sedan dess ej tagit sig ur. Har också hört att som någon i ett tidigare inlägg här skrivit, kan vara ide att blöta ner hästen.
Den som tipsade mig tyckte att vi skulle spola honom rejält , speciellt i manen och pannluggen!
Lycka till!

har haft en rymmande inack i stallet som satt det i system och det var ett h-te. När de blir sådär smidiga blir de så snabba att elen inte hinner ta tillräckligt för att det inte ska vara "värt det" enligt hästarna. Vi löste det genom dels extra många undertrådar varav en av dessa placerad lite innanför övriga trådar. Då går det inte att krypa igenom utan att få betydligt med ström och obehag i sig. Hoppas det löser sig - inte kul när de satt det i system.

Vi körde antenner av ståltråd på grimmorna på våran shettis och det funkade bra :)

Ann

Jag satte en ståltrådsbåge (stabilare än antenner) på grimman så den gick över öronen sen blötte jag ner min ponny ordentligt med vatten. Sen fick han gå ut i hagen igen och så väntade jag tills han hade fått sig en ordentlig stöt och tog då bort ståltråden. Sen dess har han stannat innanför trådarna. Det låter kanske lite elakt men det gör nog inte så ont, vem har inte råkat nudda tråden själv nån gång. ;) Lycka till!

Trästaket bakom tråden brukar funka!




Kom ihåg mig?