Första passet sedan helgen

Danny har tagit det lugnt nu i 3 dagar och bara prommats och gått i hage, men idag fick han sadel på ryggen igen. Ett lite kortare pass med fokus på galoppen. Red mycket fram, samla till piruettgalopp längs spåret, rakt fram igen och hela tiden kvick. Sedan gjorde jag "fyrkanten" och red piruett i varje hörn, sedan fram igen. Han svarade så fint!! Är även bestämt att han blir kvar hemma hos mig ett tag till. Egentligen skulle han ha åkt tillbaka till Jeanna direkt efter tävlingen i Dyltabruk, men eftersom bytena har suttit så otroligt fint här hemma även för mig så kommer jag istället att åka till Segersta tillsammans med Danny framöver. Då får jag chans att prova serierna själv med honom, men med Jeannas hjälp.
 
Nu till dagens bekymmer. Aval har kliat av sig halva manen, herregud så han ser ut.. Jag vet att det kan vara lite så med hästar som kommer utomlands och plötsligt möter annan knott och otyg än dom är vana vid, för han har aldrig haft något problem med detta tidigare somrar i sitt liv. Vad göra! Vill helst inte sätta på honom exemtäcke eftersom han går på sommarbete, men det går givetvis om han skulle vara tokirriterad på knotten.. Från och med idag är han insmord med Leovet bio skin oil i hela mankammen och rejält sprayad med insektsspray.  Vi får kanske avvakta och se om det hjälper något. Tar utöver det gärna emot tips och råd om produkter och salvor som kan hjälpa. Tur han inte ska visas på någonting just nu hehe...
 
Min nya plastrongnål förresten, så tjusig!
 
 
 
 

AVS14, funkat kanonbra på mina hästar! =)

AVS14, funkat kanonbra på mina hästar! =)

Jag använder aloevera kräm på min häst när han har kliat sig! Det "kyler" skaven och mjukar upp huden!

Hade en ponny på mitt förra jobb som kliade upp man och svans varje sommar, hade även jag AVS14 som lindrade lite men fick sedan preparat utskrivet av veterinär då han kliade upp stora sår, han svarade bra på veterinärens salva som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på.. Om han inte svarar på er behandling så vänd er till veterinär, smörj även in svansroten i förebyggande syfte så svansen får sitta kvar ;)

Horsol är effektivt o stillar klådan. Om det är möjligt så se till att håll honom ren med dusch ofta, tvätta med gönsåpa.
Nylanders Hästkräm kan funka, lägger sig som en hinna. Men det är VÄLDIGT kladdigt, innehåller tjära.

En fråga bara: Hur kommer det sig att du nästan aldrig rider ut (vad vi får veta iallafall? Ingen kritik, är bara nyfiken :)

Jag har en kuse som kliar SÖNDER hela svansroten. Har provat med mycket grejer men det som är sjukt bra nu är AVS14. Lindrar klåda och smörjer/återfuktar då dom gärna rullar i lera som torkar ur.... Vet precis hur det är:(

Nylanders hästkräm är super mot knott och småsven (sånna mini mini flugor som knappt syns)

KH

Testa att pressa ett par vitlöksklyftor i kokt vatten som får dra ett tag och spraya på honom när det svalnat så håller sej förhoppningsvis knott o mygg borta!

Jag har en eksemhäst. Han har all man och svans kvar iår och likaså förra året och detjag behandlat med är prob oil i man och svans. Förra året hade han eksemtäcke ute men inte inne i stallet.

Jag brukar köpa danskfödda hästar och första sommaren är jobbig för dem för i danmark är inte knotten lika jobbiga som för oss som bor inåt i landet med mer skog och så. Men riktigt känsliga har fått ha insektstäcke jobbigaste tiden till att jag sommar 2 kunnat ha dem utan något täcke alls. Succesivt har de vant sig.

Killitch är suveränt!!! Får tyvärr inte säljas i Sverige längre men går att beställa ifrån England. Jag brukar köpa ifrån www.rideaway.co.uk

Hade en irländsk ponny som hade vidrig sommareksem och det enda som fungerade var Nylanders hästkräm. Den luktar apa, man och svans blir snuskiga och flottiga men ingen klåda! Kan ju vara värt det om han ändå bara ska gå på bete. Tänk på att spä det och använd inte för mkt min häst reagerade och fick ont om man tog för mkt det är väldigt starkt (men drygt). Rekommenderar att du har plasthandskar när du smörjer för det är svårt att tvätta bort lukten :)

Hej. AVS 14 är alltid jättebra att använda - dock får du bästa effekt om du hade börjat smörja in redan i våras. Den är nämligen mest förebyggande!.. Men sedan finns det ett dundermedel som är rätt nytt på marknaden som heter BioN´ix. Smörjer du in varje kväll så stillar det klådan direkt och mjukgör så huden inte torkar ut!! Den klibbar inte heller utan sjunker in i huden :) tummen upp för den!!

Vi använde Prob produkter till en av mina tidigare ponnyer som kliade sig. Det hjälpte enormt mycket!

Horsol!! Vi har en ponny som kliar sig väldigt mycket och har prövat mängder av olika produkter. Horsol är det enda som hjälper. Det är karens men spelar ju ingen roll när han är så ung :)

Horsol, Prob-serien och håll rent är mina bästa tips!

Eksemtäcke är det bästa. Alternativt ha hästen inne på eftermiddagen och kvällen. Det behöver inte nödvändigt vis vara knott och kryp han reagerar på utan sol.

Ida

Vi brukade göra "häxblandning" med vatten + färsk pressad vitlök + citron att spraya på hästarna på sommaren. Fungerade mycket bättre än de man köper!

Kanske inte spraya om han har fått sår men på övriga kroppen borde det funka. Billigt blir det också, flugmedel har ju en tendens att vara ruskigt dyrt!

Jag tävlar en liten häst med eksem, de beror med största säkerhet på knottallergi. Det bästa för honom är att duscha dagligen, gärna tvättas med typ hexocil eller såpa i man och svansrot, babyshampoo funkar också. Sen är jag mycket noga med att alltid ha flugmedel på honom! Smörjer gör jag med lite olika preparat. Just nu varvar jag Nylanders hästkräm med Effol Skin Repair. Var försiktig med eventuella rena oljor på huden när hästen ska vistas i solen! De kan bränna sig och i värsta fall kokar oljan på huden. Aloe Vera är alltid toppen, sådan sårspray med aloe vera som finns på tex Granngården är jättebra till att göra rent, framförallt så är det viktigaste att hålla huden ren och förebygga uppkomst av sår!

En långsiktig lindring kan vara att ge linfröolja. Islandshästar brukar vara känsliga och de ger ofta linfröolja för det lindrar tydligen. Dock tar det ett par månader innan det ger resultat, så chansen att det ska hjälpa i år är minimal, men kanske till nästa år :) Min holländare äter också linfröolja och blir inte biten alls av knott osv. Jag tror att oljan är ett bidrag i det.




Kom ihåg mig?