Svar

"Hur tänker du kring träningen av Danny? Är det inte tråkigt att du hela tiden skickar iväg honom och sen rider på nån annans arbete? Vill du inte klara av att träna honom själv? Eller är det så viktigt för dig att klättra i klasserna snabbt? Oerhört nyfiken! "
 
Först och främst , jag har haft Danny i 2,5 år. Under dessa år har han stått hos Jeanna totalt två gånger. En gång för prick ett år sedan när Danny skulle lära sig byten - något som är otroligt viktigt att det blir rätt. Jag som aldrig lärt en häst byten tidigare ville absolut få hjälp av min tränare med detta. Danny stod då hos henne i 2,5 vecka (alltså väldigt kort tid) och lärde sig första steget i rena byten. Hon hann absolut inte befästa något på så kort tid, men Jeanna la en grund som jag sedan kunde fortsätta på - med hennes hjälp från marken.
 
Det andra tillfället han har stått på Segersta var nu ett år senare. Denna gång för att få hjälp med serierna eftersom Danny blir väldigt eldig när jag har försökt byta flera byten i följd. Vi bestämde att Jeanna skulle rida honom igen på samma sätt under ungefär lika lång period som året innan men tyvärr skulle hon iväg utomlands och tävla, då det blev bara 10 dagar senast. Att Danny då åker tillbaka nu och fortsätter jobba på det som påbörjades är väl precis enligt plan.
 
Hur två korta perioder på Segersta kan ses som att jag "hela tiden" skickar iväg honom begriper jag inte. Danny är en häst som är bättre än någon annan häst jag har haft, och han är bara 8 år. Det är jätteviktigt att han matchas rätt och JAG har inte utbildat någon häst mot GP någonsin i mitt liv. Att ta hjälp av en tränare som har den erfarenheten med många hästar är KLOKT och inte något "fult" eller "rida på andras arbete" som en del verkar tycka. Jag är mån om att min fina häst får rätt utbildning, av mig tillsammans med min tränare. 

Bra skrivet! Smart om något är ju att alltid ta hjälp av de som kan mer.

ida

Den människan som skrev den kommentaren har uppenbarligen ingen verklighetsförankring i en sån satsning du gör med Danny. Jag kan nog tycka tvärtom mot henne, att du tränar för lite för Jeanna.

Du tänker helt rätt!! Det är ju betydligt schysstare mot hästen att ta hjälp så att det blir rätt från början än att riskera att det blir fel och du får en osäker häst. Tycker inte alls du skickar iväg honom hela tiden, finns ju de som har sina hästar i träning betydligt längre perioder och oftare.. Du är klok! Kram

Jag tror att den som skrev frågan funderar precis som jag. Dvs att jag har reagerat på ditt uttalande om att ni snart är redo för MsvA, vilket verkar vara en stor dröm för dig. Jag tycker det verkar vara en hets att klättra upp i klasserna och att anledningen till att du skickar honom till Jeanna är just för att du snabbt ska avancera. Jag tycker det hade varit klokare att du rider för en duktig instruktör 1-2 ggr per vecka och som kan lära dig hur du utbildar denna talangfulla häst istället för att skicka bort honom. Så jag förstår frågan denna läsare ställt.

Svar: Jag har bara skrivit att ett drömmål för i år är att debutera MSVA i höst, vilket vore roligt att uppnå men inget jag "panik" måste nå. Min tränare som jag har ett upplägg och en plan med finns i Enköping, 2,5 timme från mig. Att träna 2 ggr i veckan är inte möjligt och då löser vi det med lite länge träningsperioder. Något som har fungerat jättebra hittills. Kram
Frida Hallgren

Jag menar inte att vara kritisk - tvärt om! Jag tycker ditt arbete med Danny är helt fantastiskt, men har du inte tänkt på att det kanske blir för mycket arbete och för lite skoj? Visst att han tycker att dressyr är lattjo lajbans, men det tar hårt på hästarna att gå dressyr varje ridpass.

Jag har själv jobbat i 15 år i olika dressyrstall, och tyvärr har det hänt ett flertal gånger. Hästarna är ute max 6 timmar om dagen och rids endast dressyr. Hästar som varit hur arbetsglada som helst tappade gnistan, och ryttarna blev frustrerade när hästen själv inte gav det lilla extra. Det KAN hända ALLA hästar som inte får tillräckligt med variation.

Som sagt, det är ingen kritik, bara en fundering.

Men hur kan ni läsa in så mycket? Frida bloggar inte varje dag och skriver inte exakt vad danny gör. Ena dagen får hon skit att D rids för lite, sen går han för ensidigt och är borta i träning för mycket.

Deras utveckling och framgång visar väl tydligt att upplägget funkar?

Men hade du inte en tränare hemma i Falun som du red för förut? Det borde väl ge dig mer att hjälp när du rider, inte hela tiden rida på någon annans arbete? Ta nu inte detta som kritik, utan jag undrar bara. Själv tycker jag att det ger mer att rida för tränare, inte bara be sin tränare rida hela tiden...

Jag förstår inte varför man måste ha en massa åsikter om hur någon annan väljer att göra, none of your business! Det finns massor av djur som faktiskt far illa på riktigt som ni skulle kunna lägga ert engagemang på istället...

Jag tycker att du har ett väldigt bra resonemang kring Dannes utbildning och att dessutom ha förmånen att samarbeta med en så duktig tränare är ju verkligen toppen. Jag tror definitivt att du lär dig fantastiskt mycket under din resa med Danne och att du kommer ha mer kött på benen när det är Avals tur. Att utbilda unga hästar är inte så lätt som många verkar tro...

Jag tycker att det är otroligt intressant det här, ju längre norrut i landet du kommer - desto mer "förbjudet" är det att ta hjälp av sin tränare även på hästryggen.

Varför? Om man vill bli bra- kolla på de som är bättre, hur fungerar det utomlands och hur börjar det fungera mer och mer i södra delarna i sverige?

Om man gör en satsning för att bli riktigt duktig är ju det bästa att köpa en färdig GP-häst att lära sig på - kan man inte det, köper man en unghäst och om man har möjlighet till att anlita en bra tränare som kan utbilda hästen lite parallellt med ryttaren är det ett annat bra alternativ.

Hästen befäster rörelser enklare -> Ryttaren lär sig mer när hästen kan-> det blir mindre problem->Gladare häst-> duktigare och gladare ryttare. Istället för att sitta och traggla och traggla och riskera att både hästen och ryttaren lägger sig till med ovanor.

Kan förstå resonemanget "att man måste rida själv för att bli bättre", men man blir faktiskt ÄNNU bättre av att efteråt hoppa upp och öva på en häst som kan än en som inte alls förstår.

Tycker det är en självklarhet att Frida skickar iväg sin fina häst på utbildning, så mycket hon bara har möjlighet till :)

Hejja Frida och Danny helt rätt tänk! Hur ska man annars kunna lära sig om man inte tar hjälp av de som är bättre än en själv? Den som inte tar hjälp är dum. Och att rida MSV A i höst självklart om allt sitter. Med det är inte sagt att högsta formen av samling styrka för klassen sitter som en 10:a. Det gör det inte för någon som startar en klass för första gången. Men det rids dit med erfarenhet för varje start.

Hur kan man överhuvudtaget ifrågasätta detta?

Du gör ett kanonjobb Frida jag önskar att få se dig hela vägen till toppen. Du är grym!

What Maria said! Ni är superduktiga Frida, och jag förstår inte alls problemet med att ta hjälp med det svåra?!

Fia

Jag brukar aldrig kommentera, men nu rann det över.. Blir så less på "gör si/gör så". Det är klokt att ta hjälp med utbildningen och jag kör på samma linje som du, vill man befästa ngt nytt och inte behärskar det själv är det så mycket bättre att låta någon som kan göra det. Jag tycker att du gör helt rätt, det är DIN satsning med DIN häst. Det luktar avundssjuka om den där typen av frågor/kommentarer. Lycka till med din fina häst!!

Blir också enormt trött på alla bloggare/ de som kommenterar som är negativa till hur du väljer att göra med din fina häst. De visar bara på stor avundsjuka!! Jag misstänker att det finns en annan stor bloggare som är känd för att kritisera hur alla andra gör medans allt denne själv gör är der bästa, ligger bakom frågan till dig....

Jag tycker ditt tänk är väldigt sunt Frida! Varför skulle det vara negativt att ta hjälp av ett proffs som man dessutom tränar för annars? Vilken möjlighet tänker ju jag..!
Du är absolut en duktig ryttare men som du skriver är byten svårt om man inte tränat det och känner sig trygg i det själv och det är väl typ den rörelsen som är svårast att lära in då det kan bli så himla fel. Det är ju istället ganska ödmjukt av dig att inse din (just för tillfället bara) begränsning där och ta hjälp av ett proffs. Nu har ju både du och Danny lärt er korrekt ihop, tänk om alla skulle kunna gå samma väg som du istället?!
Jag tycker det är beundransvärt av dig att be om hjälp bara och jag tror du kommer ha igen det nu när ni ska börja klättra upp i de högre klasserna! :)

Den svenska avundsjukan, vad tråkig den är .

Herregud!!! Hade jag haft råd hade jag skickat min häst till Jeanna omedelbart!!! Jag förstår inte vad alla gnäller om!!!

Men snälla ni som gnäller... Tycker ni att det är "fusk" att köpa en färdigutbildad häst då också, eller??? Det är väl jättesunt att göra som Frida, istället för att tänka "kan själv", som en liten tjurig unge... Allt för att det ska bli så bra som möjligt för hästen! Önskar att fler tänkte så. Finns alldeles för många som sitter och förstör sina hästar för att de inte har vett att ta hjälp.

Tränar du fortfarande för Marika hemmavid?
Du har inga planer på att flytta från Falun så att du skulle få närmare till tex Jeanna?

Mia

Kanon bra skrivet Frida, självklart ska man ta den hjälp man har möjlighet till och det är fantastiskt inspirernade att ha möjligheten att kunna åka iväg och inte bara få hjälp med sin egna häst utan också titta och inspireras av all annan bra ridning som förekommer på dessa anläggningar!

Måste tillägga att känslan är det absolut svåraste att hitta, man måste rida utbildade hästar för att lära sig känns hur " rätt" känns.

Fler personer borde ta hjälp och rids fina hästar så de kan lära sig istället för sitta hemma och mecka.

Du verkar ha ett väldigt bra upplägg med Danny och jag skulle gärna skicka Hedwig till Jeanna om jag haft den möjligheten. Ingen kan väl argumentera mot att det är schysstare mot hästen om den får lära sig rätt från början..
Du hade säkert kunnat lära honom byta själv, jag lärde Hedwig och nu gör hon klockrena i vart tredje men det har tagit lång tid! Han är ju 8 år redan och tiden galopperar iväg snabbt. Ser ingen prestige i att man måste "göra allt själv".

Alla tänker olika och det som passar den ena behöver inte passa den andra. Jag har full förståelse och respekt för människor som överlämnar kritiska bitar i sin hästs utbildning till mer kunniga. Det är ju alldeles utomordentligt - hästen blir rätt matchad och onödiga stressmoment undviks. Att skicka bort hästen betyder inte nödvändigtvis att utvecklingen går snabbare, men den kanske går mer RÄTT till och blir därför behagligare för hästen.

Jag har dock själv valt att, med tränarhjälp på marken, utbilda min(a) hästar helt själv. Detta har dock främst med att göra att JAG vill lära mig att utbilda en häst från grunden till GP, och då känner jag att jag gärna vill försöka lotsa både mig och hästen genom alla moment själv. Än så länge har det ju fungerat, men man vet ju aldrig i framtiden. Som sagt, olika metoder för olika syften!

Klokt svar! :D

Det är väl verkligen inget fel med att skicka iväg hästen på träning som Frida gör, men hon gör väl också en satsning som mååånga av oss bloggläsare inte gör. För Frida är det kanske viktigt att Danny går msv a som åttaåring. "Vi" andra kanske varken kan eller vill ta oss längre, då gör det inget om hästen är 12 när den debuterar, och resan är viktigare än målet. Då är det förståeligt att man vill göra allt själv. Men om man satsar och vill komma någonvart snabbt, då är riktigt bra tränarhjälp, även från ryggen, nästan nödvändig!

Jag tycker att du gör helt rätt Frida, jag hade gärna lämnat iväg min häst för att få vissa saker "befästa". Nu har jag dock inte den möjligheten, jag hade gärna tränat oftare för min tränare, helst 3ggr vecka för att bli så bra som möjligt. Nu när de är i Falun och jag bor långt ifrån är det inte möjligt. Man måste nog se de realistiska, bättre med längre tränings perioder än flera vändor fram och tillbaka. :) de är inte billigt att träna, allt kostar pengar!!!

Jag tycker att du gör helt rätt Frida, jag hade gärna lämnat iväg min häst för att få vissa saker "befästa". Nu har jag dock inte den möjligheten, jag hade gärna tränat oftare för min tränare, helst 3ggr vecka för att bli så bra som möjligt. Nu när de är i Falun och jag bor långt ifrån är det inte möjligt. Man måste nog se de realistiska, bättre med längre tränings perioder än flera vändor fram och tillbaka. :) de är inte billigt att träna, allt kostar pengar!!!

Jag tycker du gör helt rätt som lämnar över honom till Jeanna som är kunnig och vey vad hon gör. Du i din tur kan sen vidare utbilda nästa häst när du vet hur du ska göra.
Menjag har en fundering, hur varierar du dina ridpass? som jag förstår på dina inlägg och beskrivningar av dina pass så rider dressyrpass på banan och sätter mycket tryck i han. Jag har fått lärt mig av min tränar att man ska tona ner tempot ibland och lägga ner formen. Man vill ju ha en hållbar häst livet ut. Nu uppdaterar du ju inte din blogg varje dag ibland och varierar din pass en vad man fått intryck av, men en liten fundering jag hade bara:)

Jösses! Att få hjälp både från ryggen och från marken är ju en förutsättning för att lyckas. Förstår inte den där hetsen kring att man ska utbilda sin häst helt själv, endast med tränarhjälp från marken. Samtidigt har du ju helt rätt i att 2,5 vecka inte är mycket i längden utan endast ett steg i rätt riktning. Gillar verkligen ditt tänk, i mina ögon verkar det helt rätt! Att ta hjälp med byten, piaff och passage är ingenting konstigt eller ovanligt och inte heller någonting man gör genom att trycka på en knapp, så förstår inte ens varför det ifrågasätts. 😊

Tycker att personen uttryckt sig snudd på oförskämt emot dig, kanske är personen inte så insatt eller erfaren i det här med utbildning. Påståendet kändes hur som helst inte alls ...passande.
Att du ens ska behöva försvara dig mot såna här kommentarer blir man ju trött på.
kram




Kom ihåg mig?